Käsi kädessä rakennusterveyttä ja lasten oikeuksia

Vihaiset äidit on ryhmä naisia, jotka puolustavat lasten oikeuksia terveeseen sisäilmaan. Totuus on, että sisäilmaongelmaisia kouluja ja päiväkoteja on ympäri Suomea, koska rakennusten kunnosta ei ole huolehdittu, sisäilmaongelmia salataan ja korjauksia siirretään tai tehdään pintapuolisia korjauksia, joiden jälkeen rakennusten väitetään olevan kunnossa. Kärsijöinä tässä ovat ennen kaikkea lapset, jotka altistuvat sisäilman myrkyille.

Blogi | Vihaiset äidit -ryhmä 14.3.2018

Vihaiset äidit haluaa auttaa sisäilmasta sairastuneita lapsia ja heidän perheitään tuomalla julkisuuteen terveen sisäilman tärkeyttä, lasten oikeutta terveeseen sisäilmaan sekä sairastuneiden lasten ja heidän perheidensä kohtuuttomia kohtaloita. Moni perhe on pulassa, kun lapsi on liian herkistynyt käymään koulurakennuksessa eikä kunta suostu järjestämään opetusta koulurakennuksen ulkopuolella. Tämän ajatuksen kantamana päätimme hakea osallistujiksi SuomiAreenan keskustelufoorumiin.

Vihaiset äidit -ryhmä toimii kansalaisaktivismin periaatteella eikä ryhmää sido järjestötoiminnan rajoitteet ja määritelmät. Käytännössä tämä tarkoittaa, että suunnitelmamme saattavat saada alkunsa keskellä yötä jonkun ilmaan heittämästä ajatuksesta ja edetä yllättäen toteutuksen suuntaan seuraavien päivien tai kuukausien – tai tuntien – aikana. Yksi tällainen ilmaan heitetty ajatus näki päivänvalon elokuussa 2017 järjestetyn Sisäilmakapina-mielenilmaisun jälkeen. Mitä jos seuraavana kesänä Vihaiset äidit olisi mukana SuomiAreenalla? Hakemus tilaisuuteen lähti vielä samana iltana, sillä se sattui olemaan hakemusten viimeinen jättöpäivä.

Iloksemme SuomiAreenan järjestelytoimikunta hyväksyi meidät mukaan ja keskustelupariksemme osoitettiin kivirakentajat, jolle sisäilmakysymykset ovat myös tärkeitä ja ajankohtaisia. Molemmat osapuolet olivat eittämättä yllättyneitä saamastaan kumppanista, mutta olemme yhdessä todenneet parivalinnan onnistuneeksi. Pystymme nostamaan esiin sekä rakennusterveyttä että lasten tarpeita ja oikeuksia tasapuolisesti, sillä nämä asiat kulkevat tiukasti käsi kädessä. Odotamme innolla kesän keskustelua Suomen kauniissa suvessa.

Moni vanhempi ei vielä tunnista lapsensa epämääräisiä oireita sisäilmasta johtuvaksi eikä näin ollen osaa myöskään suojella lastaan vakavammalta sairastumiselta. Lievistä sisäilmaoireista toipuu täysin, kunhan pääsee pois oireiluttavista tiloista. Vakava sairastuminen vaatii pitkän altistumisajan, mutta sairaassa päiväkoti- ja koulurakennuksessa vietetyt vuodet voivat aiheuttaa astman, monikemikaaliyliherkkyyden, krooniseen väsymysoireyhtymän tai muita pysyviä sairauksia. Siksi lapsen jatkuvaan sairasteluun ja epämääräisiin oireisiin kannattaa puuttua nopeasti ja miettiä, voisivatko ne johtua sisäilmasta.

Lapsilla on tulevaisuus edessään. Siksi haluamme varmistaa, että tulevaisuus tuo lapsille mukaan loputtomasti mahdollisuuksia, joita sisäilmasairaus ei rajoita. Lapsilla on oikeus terveeseen sisäilmaan ja terveeseen ja turvalliseen ympäristöön.

Vihaiset äidit –ryhmä taistelee rakkaudella lastemme puolesta!