Kenestä Arkkitehtuurin Finlandian voittaja?

Suomen Arkkitehtiliitto SAFA:n myöntämän Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon ehdokkaina ovat tänä vuonna K-Kampus Helsingin Kalasatamassa, Kotkan Toritalo, Helsingin Olympiastadionin peruskorjaus ja Aalto-yliopiston uusi kampusrakennus Otaniemessä.

Artikkeli | Tia Härkönen 1.10.2020

Arkkitehtuurin Finlandia -palkintoehdokkaat ovat K-Kampus Helsingin Kalasatamassa, Kotkan Toritalo, Helsingin Olympiastadionin peruskorjaus ja Aalto-yliopiston uusi kampusrakennus Otaniemessä. Kohteet ovat hyvin erilaisia, mutta niille kaikille on yhteistä kivipohjaiset rakennusmateriaalit ja muuratut rakenteet.

  • Kotkan toritalon ulkoseinät on muurattu keraamisista kennoharkoista
  • Aalto-yliopiston Otaniemen kampuksessa tiilimuuraukset on tehty punaisenkirjavalla Wienerbergerin Makasiini-tiilellä
  • K-kampuksen julkisivumuuraus on tehty Wienerbergerin Superwhite Retro -tiilellä
  • Olympiastadionin saneerauksessa on vaalittu alkuperäisiä, pääasiassa Kahi-tiilillä muurattuja muotoja

Koronakevät vaikutti kohteiden valikoimaan. Koronatilanteen asettamien vierailurajoitusten takia ulkomaankohteiden ohella koulut, päiväkodit ja hoitolaitokset siirtyivät ensi vuoteen.

– Ehdolle asetetut kohteet edustavat tuoreella tavalla arkkitehtuurin iättömiä arvoja: paikan ja käyttäjän huomioon ottamista, valoisuutta ja huolellista suunnittelua, esiraadin puheenjohtaja Tuomo Siitonen perustelee.

Suomen Arkkitehtiliitto SAFA myöntää Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon tänä vuonna seitsemättä kertaa. Voittaja julkistetaan 5.10.2020.

Palkinnon saajan valitsee vuosittain vaikuttaja, joka on tullut tunnetuksi muun alan kuin arkkitehtuurin asiantuntijana. Tänä vuonna voittajavalinnan tekee muusikko, näyttelijä Paula Vesala. Vesalan musiikki on erityinen yhdistelmä taiteellista tinkimättömyyttä ja koko kansan tavoittavia pophittejä. Monipuolinen taiteilija on palkittu myös Juha Vainio -palkinnolla vuonna 2016 ja ensimmäisenä naisena Reino Helismaa -sanoittajapalkinnolla 2019. Paula Vesala on ainoa nainen, joka on ollut ehdolla sekä Emma- että Jussi-palkinnon saajaksi.