Kevään valoa ja varjoja

Talouden elpymisen ennustetaan alkavan syksyllä, mutta rakentamisen toimialalla ei vielä ole aihetta juhlaan. Asuntomarkkinoiden virkoamista odotellessa rohkeimmat kuluttajat voivat nyt hyödyntää ostajan kannalta edullista tilannetta, sillä sekin aika koittaa, jolloin asuntonäytöillä on taas ruuhkaa ja hinnat kääntyvät nousuun.

Blogi | Tiina Kaskiaro 27.3.2024

Hiljalleen heräilevä kevät ilahduttaa lisääntyvällä valollaan. Muutakin valoa saattaa olla näkyvissä, sillä Helsingin Sanomien mukaan Suomen pankki ennustaa talouden elpymisen alkavan syksyllä ja kiihtyvän ensi vuonna odotettua reippaammin.

Elpymistä Suomen pankin mukaan jouduttaa etenkin kotitalouksien ostovoiman vahvistuminen, luottamuksen lisääntyminen talouteen, vientimarkkinoiden piristyminen ja rahoitusolojen keveneminen.

Jos talouden aallonpohja tosiaan on viimein käsillä ja käänne kulman takana, se on kauan kaivattu uutinen Suomelle. Tästä huolimatta rakentamisen toimialalla ei edelleenkään ole aihetta juhlaan. Erityisesti asuinrakentaminen on kärsinyt suuresti kohonneesta korko- ja kustannustasosta, eikä kuluva vuosi Rakennusteollisuus RT:n julkaiseman suhdannekatsauksen mukaan vielä tuo helpotusta, vaan romahtaneen asuntotuotannon odotetaan supistuvan edelleen.

Suomen pankki ennustaa vähittäistä piristystä asuntomarkkinoille vasta kuluvan vuoden loppupuolella, mikäli korot markkinaennusteiden mukaisesti kääntyvät laskuun. Varmoja takeita muutoksesta ja sen aikataulusta ei toki kenelläkään ole.

Epävarmuus on myrkkyä kuluttajien luottamukselle ja tulevaisuudenuskolle. Sitä synnyttävät näinä aikoina niin globaalit haasteet turvallisuuspoliittisine jännitteineen kuin kotimaassa hallituksen ja ammattiyhdistysliikkeen yhä syvemmiksi kasvaneet erimielisyydet työmarkkinauudistuksista. Toivoa sopii, että kevään myötä nämä varjot väistyvät ja sopu työelämän kysymyksiin löydetään, sillä nyt jos koskaan kaivataan vakautta. Vastakkainasettelusta ei hyödy kukaan ja jatkuvat poliittiset lakot nakertavat yhteistä hyvinvointia jo valmiiksi haastavassa tilanteessa.

Asuntomarkkinoiden virkoamista odotellessa rohkeimmat kuluttajat hyödyntävät ostajan kannalta edullista tilannetta, joka nyt on käsillä. Se on viisasta, mikäli oma taloustilanne antaa myöten – sillä sekin aika vielä koittaa, jolloin asuntonäytöillä taas on ruuhkaa ja hinnat kääntyvät nousuun. Koska nyt rakennetaan niin vähän, lienee väistämätöntä, että talouden aikanaan elpyessä odotettavissa on voimakastakin epäsuhtaa asuntojen kysynnän ja tarjonnan välillä.