Kirkkonummen kirjasto Fyyrille Arkkitehtuurin Finlandia -palkinto

Arkkitehtuurin Finlandia -palkinto vuonna 2021 on myönnetty Kirkkonummen pääkirjasto Fyyrille. Betonirakenteilla ja betonipinnoilla on merkittävä rooli rakennuksen sisätilojen arkkitehtuurissa ja tunnelman luojana.

Artikkeli | Tia Härkönen 5.10.2021

Kirkkonummella, Kuninkaantien varrella Pyhän Mikaelin kirkon vieressä sijaitseva vanha, alkujaan arkkitehti Ola Hanssonin suunnittelema kirjastorakennus valmistui vuonna 1982. Uusi JKMM Arkkitehdit Oy:n suunnittelema kirjastotalo valmistui puolestaan lokakuussa 2020. Fyyri onkin hieno esimerkki siitä, miten vanhan rakennuksen runko on peruskorjattu osaksi uutta rakennusta. Fyyrin kuparisen julkisivun sisään on yhdistetty sekä uudet laajennustilat että alkuperäinen kirjastorakennus.

Fyyrin arkkitehtuurissa nousee esiin tyylikkäästi kaksi kirjaston ydinasiaa: kirjat ja niiden lukeminen. Korkea, kapeilla betonirakenteilla piirretty kirjasali avautuu itään. Matala, horisontaalinen lehtisali ja kahvila ottavat kantaa Kirkkonummen keskiaikaiseen kirkkoon. Dialogista syntyy elämyksellistä kaupunkitilaa.

  • Kirjastotalon päätila on aikuisten lukusali, jonka tiheä veistoksellinen pylväikkömäinen betonirakenne luo vaikuttavan tilaelämyksen. Kahvio ja lehtien lukutila ovat sijoitettu kapeina tiloina pitkän lasiseinäisen katetun terassin ääreen, jonka kautta vanha kivikirkko tulee osaksi kirjaston sisätilanäkymiä.
  • Lehtisalin ja kahvilan välissä on paikallavaletusta betonista valmistetut ”portit”, jotka johdattavat lasten ja nuorten osastoille. Monikäyttöinen suuri betoninen lukuporras nousee kirjaston toiseen kerrokseen.
  • Kirjastorakennuksen uudisosan runko koostuu paikallavalu- ja valkobetonielementtirakenteista.
  • Rakennus on perustettu paikallavaletun paalulaatan ja teräsbetonipaalujen varaan. Yläpohjan rakenteet on tehty betonista. Vesikattoon liittyvät vedenpoistokourut on valmistettu ja muotoiltu betonista pintalaatan valun yhteydessä. Rakennuksen jäykistävät seinät ja kuilut ovat pääosin paikallavalettuja.

Vuoden 2021 Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon muita ehdokkaita olivat Fyyrin lisäksi Ylivieskan kirkko ja Helsingin kaupunkiympäristötalo. Palkinnon myönsi nyt kahdeksatta kertaa Suomen Arkkitehtiliitto Safa.

Voittajan valinnut filosofi Esa Saarinen painotti perusteluissaan, että kirjastojen tulee uusiutua, kuten Kirkkonummella on tehty. Saarisen perustelut voit lukea tarkemmin arkkitehtuurinfinlandia.fi-sivustolta.

Fyyri on palkittu myös aiemmin, ja se sai heti valmistuttuaan vuonna 2020 Vuoden Betonirakenne -palkinnon. Fyyrissä toimii saman katon alla pääkirjasto, asukaspuisto, nuorisotilat, musiikkileikkikoulu ja kunnan työllistymisyksikön pyörittämä kahvila. Fyyrin pääsuunnittelija on Teemu Kurkela, projektiarkkitehti Jukka Mäkinen ja sisustusarkkitehti Tiina Rytkönen.

Osaamista yhdessä. Muun muassa YBT:n betoniosaaminen on hienosti esillä maamerkkinä hohtavassa rakennuksessa. Kirkkonummelle toimitettiin muun muassa 11-metrisiä valkobetonisia pilareita, jopa 18-metrisiä palkkeja sekä näyttävät sisäänkäyntielementit.