Mutta syntyisikö puurakentamista lisäämällä Suomeen lisää työtä?
Niin mukava kuin olisikin vastata myöntävästi, on pakko totuuden nimissä sanoa, ettei synny. Toki syntyy uusia työpaikkoja puunkäsittelyyn, mutta rakennusalan ammattilaiset vain siirtyvät kivitalojen tekemisestä puutalojen pariin. Siihen, moniko heistä on suomalaisia, ei rakennusmateriaalilla ole mitään vaikutusta.
Entä miten mahtanee vaikuttaa työllisyyteen se tosiasia, että Suomeen tehdään kuitenkin rakennuksia vain tarpeeseen sopiva määrä?
Jos rakennamme enemmän puusta, se tarkoittaa vähemmän kivitaloja. Tämä taas tarkoittaa vähemmän tilauksia maakunnissa sijaitseville pienille betoni- ja tiilitehtaille, jotka tekevät näitä rakennusmateriaaleja paikallisesta maaperästä saatavasta raaka-aineesta ja paikallisille markkinoille. Moni näistä joutuisi laittamaan lapun luukulle ja irtisanomaan työntekijänsä.
Eli samaan aikaan kun perustamme uusia sahoja, suljemme elementti-, harkko-, ja tiilitehtaita. Syntyy monta uutta työpaikkaa ja samalla katoaa yhtä monta vanhaa. Työllisyysprojekti saataisiin toteutettua, mutta millä tuloksella?
Rakennusmateriaali ei tuo Suomeen yhtään uutta työpaikkaa. Sen sijaan laadukkaiden ulkomaiseen vientiin kelpaavien materiaalien kehittäminen, olivatpa ne puuta, kiveä, terästä tai näiden hybridejä, tuo uutta työtä. Siihen meidän pitäisi keskittyä.