Kivirakentaminen goes digi

Hackaton-tapahtuma etsii uusia ratkaisuja Mikkelin Betoni Oy:n tuotantoon. 

Blogi | Jussi Mattila 18.3.2016

Suomen hallituksen kärkihankkeeksikin nostettu digitalisaatio on talouden uutta aaltoa. Teollinen internet saa esineet keskustelemaan keskenään. Kone korvaa suorittavaa ihmistyötä ja asiantuntijuuden arvo työssä korostuu. Tuottavuus nousee ja investointipanoksesta saadaan entistä suurempi tuotos.

Digitalisaatio ei erota vanhaa ja uutta, vaan sulattaa ne yhteen. Perinteistä perinteisempänä teollisuudenalana myös rakentaminen on vahva digitalisaation hyödyntäjä. Tästä erinomaisena esimerkkinä on viikonloppuna Mikkelissä järjestettävä teollisuuden ja opiskelijoiden yhteinen hackaton-tapahtuma.

Termi ”hackaton” tarkoittaa hakkerointimaratonia eli useimmiten koodaamista. Viikonlopun tapahtuman ytimessä on Mikkelin Betoni Oy:n tuotanto, johon koodauskisassa etsitään uusia ratkaisuja. Teollisuuden prosessien, kuten vaikkapa logistiikan sujuvuuden taustalla toimivat järjestelmät ovat elintärkeitä. Digitalisaatio tarjoaakin merkittäviä tuottavuushyötyjä oikein hyödynnettynä.

Poikkeuksellisen hienoa hankkeessa on myös uuden, nuoren sukupolven aivojen ja ideoiden valjastaminen suomalaisen työn kehittämiseen. Hackatonit ovat mainioita toimintamalleja sekä suuremmille että pienemmille yrityksille. Osallistuvat opiskelijat puolestaan pääsevät testaamaan osaamistaan aitojen pulmien parissa.

Uudistuva työ menestyy. Tästä on kyse digitalisaation muutosvoimassa. Tästä on myös kyse, kun kivirakentaminen goes digi niin Mikkelissä, kuin alan muiden yritystenkin parissa.