Kivirakentaminen pärjää hyvin kotimaisuusvertailussa

Kivirakentajien yksi tärkeimmistä tavoitteista on se, että puolustamme kotimaisista kiviaineksista valmistettuja materiaaleja ja sinivalkoisia työpaikkoja. Edustamme Suomen kansantalouden moottoria rakentamista ja siten merkittäviä paikallisia työllistäjiä eri puolella Suomea.

Blogi | Jussi Mattila 30.1.2019

Toisinaan materiaalineutraalin sääntelyn periaatetta kierretään vetoamalla esimerkiksi suomalaisen puurakentamisen sinivalkoisuuteen. Kiviainespohjaisesta materiaalista pitäisi siirtyä puuhun muun muassa työllisyys- ja kotimaisuussyistä. Tuore uutinen todistaa kylläkin aivan päinvastoin.

Rakennuslehti nimittäin kertoo virolaisyhtiön urakoivan yhdeksän puukerrostaloa Riihimäelle. Haluan alleviivata, että en kritisoi virolaista rakentamisen osaamista, rakentajia tai Virossa valmistettujen puutuotteiden laatua. Pikemminkin minusta uutinen vahvistaa aiemman käsitykseni Baltian maiden tehokkuudesta ja paikallisen puutuotealan raketin lailla kasvavista vientiluvuista.

Yksi plus yksi on kaksi. Jos puukerrostalorakentaminen alkaisi ottaa tuulta Suomessa, se ei työllistäisi kotimaisia rakentajia tai rakennustuoteteollisuutta. Näin sen perustelemisessa ei pitäisi myöskään korostaa näitä sinivalkoisia argumentteja.

Suomalainen kiviainespohjainen rakentaminen on laajaa perustuen usein perheyrityksinä paikkakuntansa merkittävinä työllistäjinä toimiviin yrityksiin. Voidaankin luotettavasti sanoa, että kiviainespohjainen rakentaminen työllistää suoraan ja epäsuoraan kymmeniä tuhansia suomalaisia ympäri maata. Materiaalineutraalissa kilpailussa olemmekin myös näin tarkastellen vahvoja.