Kivitalo meren rannalla kestää aikaa ja säätä

Elisa Suvilammen ja Perttu Korhosen tonttikaupan kriteeriksi Pateniemen rannassa Oulussa osui vanha hokema: sijainti, sijainti ja sijainti! Se määritti myös uuden kodin rakennusmateriaalien valintaa.

Artikkeli | Leena-Kaisa Simola 21.11.2023

Meren äärellä rakennuksen on kestettävä rankatkin sääolosuhteet. Kun Elisa Suvilammen ja Perttu Korhosen talon materiaaleja mietittiin suunnitteluvaiheessa vuoden 2021 lopussa, päädyttiin runkorakenteessa Lammin Kuorikivi -valueristeharkkoon. Myös perheen edellinen koti oli kivirakenteinen betonivaluharkkotalo.

– Olemme siirtäneet siitä talosta monia onnistuneita ratkaisuja tähän uuteen kohteeseen. Uusi talo sijaitsee meren äärellä, missä tuulen ja kosteuden vaikutus rakenteisiin on ajoittain rajua. Halusimme suosia rakenteita, jotka kestävät vallitsevia olosuhteita, ovat riittävän pitkäikäisiä eivätkä merkittävästi elä ajan saatossa, Perttu Korhonen toteaa.

Pariskunnalla ei ollut varsinaisesti tarvetta rakennuttaa taloa, mutta he toteavat, ettei upeaa paikkaa vain voinut sivuuttaa. Myös kuorikivi kiinnosti pariskuntaa uutena tuotteena. Sen yksi etu on se, että julkisivu on valmis rapattavaksi heti valun jälkeen.

– Haimme sillä myös etua rappauksen aikataulun osalta, mutta valitettavasti emme voineet hyödyntää sitä eduksemme runkovaiheen viivästyksen vuoksi.

Meren äärellä massiivisuus on valttia

Talon rakenne on massiivinen, energiatehokas ja ääntä hyvin eristävä. Lisäksi nurkat eivät kitise ja nitise rajuimmallakaan kelillä. Rungossa on käytetty osin kantavina ja jäykistävinä rakenteina kuumasinkittyjä teräspilareita ja -palkkeja betonin ja puun lisäksi. Sama metallinen pinta toistuu myös muissa näkyvissä metallirakenteissa. Parvekkeiden ja katosten puurakenteet liittyvät kivi- ja metallirunkoon. Puurakenteissa on käytetty myös piilokenkiä ja osittaisia liittorakenteita.

Pariskunta halusi myös minimoida pintarakenteiden huoltokuorman, mikä puolsi itsepuhdistuvaa rappausta ja autotallin tiilipintoja. Ainoastaan pihasaunan ulkovuoraus on puuta.

Korhonen haluaa muistuttaa kaikkia omakotitalojen rakennuttajia siitä, että rakennuttaminen on aina iso ponnistus varsinkin uniikeissa kohteissa. Detaljikuvat kriittisistä rakenteista helpottavat tarjousvaiheessa ja varsinaisessa rakentamisessa. Lisäksi riittävän yksiselitteinen dokumentaatio auttaa onnistumaan kokonaisuuksien tai palveluiden tarjouspyynnöissä ja tilaamisessa.

Korhonen toteaa myös, että suomalaisen rakennusteollisuuden innovointi ja jatkuva kehittäminen on tärkeää. Jo pelkästään senkin vuoksi, että rakennukset muodostavat merkittävän osan kansallisvarallisuudestamme.

Kuva: Vesa Ranta