Kivitalot veivät kolmen kärjen Naantalin asuntomessujen suosikkitaloina

Miten suomalaiset haluavat asua? Jotain osviittaa tästä voi saada Naantalin asuntomessujen kävijä-äänestyksen suosikkikohteista. Tänä vuonna Paras Messukohde -kategorian kaikki kolme kärkisijaa menivät kivitaloille.

Artikkeli | Tia Härkönen 22.11.2022

Naantalin asuntomessujen Paras Messukohde -kategorian kärkikolmikko oli kivitaloja. Yleisöäänestyksen tulosten mukaan parhaita olivat energiaviisas Naantalin Aurinkolinna, monipuolisesti älyä hyödyntävä lapsiperheen koti Rauhalanrinne sekä upeista merimaisemista nauttiva, muuntojoustavasti suunniteltu Torppa Rauhala.

Jämerä-kivitalo Naantalin Aurinkolinna voitti sekä Paras Messukohde että Paras Sisustus -yleisöäänestykset vuoden 2022 Asuntomessuilla. Kärkikolmikon äänestysperusteluissa toistuivat tyylikkyys ja laadukkuus. Avarat tilat ja maisemien huomiointi miellyttivät kävijöitä. Eniten ääniä keränneen Naantalin Aurinkolinnan innovatiiviset energiaratkaisut keräsivät myös kiitosta.

Puurakentamisesta tehdään trendiä, jonka faktatoissa ei aina osuta

Naantalissa messutaloja nähtiin laidasta laitaan. Näin ei välttämättä ole jatkossa, ja esimerkiksi vuoden 2026 asuntomessualue Lempäälän Saikassa on suunniteltu puutaloalueeksi. Kaikissa kortteleissa julkisivumateriaalin täytyy olla puuta ja vain yhtä korttelia lukuun ottamatta myös runkomateriaalit ovat puuta.

Asuntomessujen projektipäällikkö Pekka Seppäsen mukaan tarkoituksena on saada aikaiseksi ilmastopositiivisin asuntomessualue ja että tulevalla messualueella keskitytään entistä enemmän siihen, miten pystytään rakentamaan ekologisesti kestävällä tavalla.

Samassa yhteydessä Suomen ympäristökeskuksen professori Jyri Seppälä muistuttaa kuitenkin, ettei asia ole näin yksioikoinen.

”Usein on harha, että kun rakennukset on tehty puusta ja siellä on paljon hiilidioksidia, se kumoaisi päästöt. Sehän ei pidä paikkaansa. Puumateriaalin valmistus hävittää metsän hiilivarastoa niin pitkäksi aikaa, että siitä ei tulla saamaan ilmastohyötyjä vuosisadan aikana.”

Seppälän mukaan silloin unohdetaan se, mitä metsässä on tapahtunut. Metsänielu on pienentynyt siihen nähden, että puuta ei olisi hakattu ollenkaan pois.

Kaavoitus ja toiveet eivät välttämättä kohtaa

Lempäälän tuleva messualue on esimerkki, miten kaavoituksella yritetään vahvasti edistää puurakentamista. Entä, kun omakotirakentajien ja asukkaiden toiveet ovat jotain muuta?

”Naantalin äänestys osoittaa, että kivitalot houkuttavat ihmisiä. Toivottavasti kaavoittajatkin huomioisivat ihmisten toiveet, eikä materiaalivalinnan mahdollisuuksia rajoiteta kaavoituksella, kuten 2026 asuntomessukaupunki Lempäälä on tekemässä”, sanoo Rakennusteollisuus RTT ry:n tuoteryhmäpäällikkö Tiina Kaskiaro.