Kunniamaininta Betonirakenne 2019: Haso Rantapuisto ja Heka Pukinmäki Isonpellontie 6

Kunniamaininnan Vuoden 2019 Betonirakenne -kilpailussa on saanut Helsingin Pukinmäkeen Isonpellontie 6:een valmistunut kolmen 5-kerroksisen asuinrakennuksen ja matalan piharakennuksen muodostama Haso Rantapuisto ja Heka Pukinmäki Isonpellontie 6:n muodostama harmoninen korttelikokonaisuus.

Artikkeli | Tia Härkönen 23.1.2020

Isonpellontien asuinkortteli sijaitsee Helsingin Pukinmäen rantapuistossa, Vantaanjoen arvostetussa kulttuurimaisemassa. Alueen maaperä on vanhaa jokisuistoa. Selkeästi rajattu korttelipiha on liitetty maaluiskalla luonnonmukaiseen piha-alueeseen ja puistoon.

Kohteen suunnittelu ja toteutus perustuu rakennuttajana toimineen Helsingin kaupungin asuntotuotannon ja kaupunkisuunnitteluviraston 2015 järjestämään suunnittelukilpailuun, jonka voitti Arkkitehtuuritoimisto B&M Oy kilpailuehdotuksellaan Nikamat.

Suunnitteluehdotuksen nimi Nikamat viittaa polveilevan rakennusmassoittelun piha-alueita rajaavaan ja liikenteen melulta suojaavaan, kolmen viisikerroksisen talon muodostamaan ’selkärankaan’.

Julkisivut toteutettiin sandwich-rakenteisina

Betonirakenteisen rakennuskokonaisuuden erityisansiot nousevat esiin varsinkin näyttävissä ja taidokkaasti suunnitelluissa julkisivuissa, jotka on toteutettu sandwich-rakenteisina. Varmatoimisilla ja edullisilla sandwich-elementeillä on saatu aikaan laadukasta julkisivuarkkitehtuuria, joissa suuret väribetoniset pinnat muodostavat ilmeikästä ja kiinnostavaa julkisivupintaa.

Julkisivu näyttää kauempaa katsottuna yhtenäiseltä, mutta lähempää tarkasteltuna se muodostaa rikasta väripintaa ja tekstuuria. Eri pintakäsittelyt valesaumojen kanssa rytmittävät julkisivua häivyttäen elementtien todelliset rajat. Julkisivujen elementtijako, elementtien- ja valesaumojen yksityiskohdat sekä nurkkaelementit on mietitty ja toteutettu oivallisesti. Muottipinta, hienopesu ja happopesu paljastavat kiviaineksen ja tuovat värisävyn eri tavoin esiin ja muodostavat vaihtelevaa pintatekstuuria.

Tuomaristo kiittää parvekkeiden innovatiivisesta ja vaativasta arkkitehti- ja rakennesuunnittelusta. Lähtökohtana oli toteuttaa ne pilarittomina. Irtaimistovarastojen sijoittaminen parvekkeiden yhteyteen sekä niiden sijainnin vaihtelu kerroksittain on vaatinut suunnittelulta innovatiivisuutta. Parvekkeiden massiiviset seinämät ja palkit toimivat ja myös näyttävät parvekkeiden kantavilta rakenteilta.

Näyttävä asuinkortteli on osoitus rakennuttajan ja suunnittelijoiden sekä toteuttajien kunnianhimoisesta yhteistyöstä kehittää niin uutta toimivaa asuntotuotantoa kuin innovatiivista julkisivuarkkitehtuuria.

Suunnittelusta ja toteutuksesta palkitut:

Rakennuttaja: Helsingin kaupunki asuntotuotanto
Arkkitehtisuunnittelu: Arkkitehtuuritoimisto B&M Oy
Elementtisuunnittelu: JL-Rakenne Oy
Pääurakoitsija: Varte Oy
Betonielementit: Suutarinen Yhtiöt Oy