Lahti sai betonisen ”Kylän Portin”

Lahden kaupunki järjesti vuonna 2020 taidekilpailun, jossa haettiin elämyksellistä elementtiä Viiskulman aukiolle. Kilpailun voitti Akseli Leinosen ehdotus ”Kylän Portti”. Valmis teos pystytettiin toukokuussa 2021 Lahden Viiskulman aukiolle.

Artikkeli | Tia Härkönen 17.6.2021

Viiskulman aukiolle haettiin kilpailussa elämyksellistä elementtiä, joka opastaa läheisyydessä sijaitsevaan Lahden visuaalisten taiteiden museo Malvaan. Suunnittelukilpailussa teoksen ympäristöystävällisyys oli myös tärkeä kriteeri.

Voittanut teos tutkii ihmisen suhdetta rakentamaansa kaupunkiympäristöön sekä luonnon roolia tässä näkymässä. Portti kytkeytyy ympäröivään kaupunkirakenteeseen ja toimii erilaisia tiloja rajaavana elementtinä. Samalla teos rakentaa dialogisen yhteyden rakennetun ympäristön ja Olavi Lanun luontoon sulautuvan sanattoman veistotaiteen kanssa.

Teos on 6 metriä korkea, 10 metriä leveä ja painaa yli 50 tonnia. Se on valmistettu tehtaalla kuudesta elementistä, joiden pintaa on eri tavoin ”kulutettu” ja rikottu. Värjäyksessä on käytetty Umbra-patinamenetelmää sävykkään punaruskean värin aikaansaamiseksi.

Teos toteutettiin yhteistyössä Vihdin Betonin ja Betonipallaksen kanssa, joilla kummallakin on pitkä kokemus ja yhteistyö taideteosten ja muiden esteettisesti vaativien betonirakenteiden toteuttajana. Teoksen muotit valmistettiin vanerista ja sen ”rikkoutuneet” kohdat toteutettiin polystyreenistä muotoilluilla kappaleilla. Teoksessa kierrätettiin muusta betonituotannosta ylijääneitä betonikappaleita, joita voi nähdä myös teoksen pinnassa. Teoksen tilaajana oli Lahden kaupunki