Lammi Kivitalojen suunnittelukilpailun parhaat 2023

Lammi Kivitalojen suunnittelukilpailun 2023 parhaat kivitalomallit ovat klassisen tyylikkäitä ja ratkaisuiltaan kestäviä. Ne löytyvät myös tämän vuoden uudesta Lammi-ideakirjasta.

Artikkeli | Tia Härkönen 14.4.2023

Lammi Kivitalot järjesti loppuvuodesta 2022 arkkitehdeille, rakennusarkkitehdeille ja alan opiskelijoille suunnatun Kivitalon suunnittelukilpailun jo toista kertaa. Kilpailussa etsittiin kivitalon vastuullisia muotoja kahdessa kategoriassa: kustannus- ja materiaalitehokas kivitalo sekä vähähiilinen ja energiaomavarainen kivitalo. Tarkoituksena oli suunnitella materiaalien käytöltään, mitoitukseltaan ja tilaratkaisuiltaan mahdollisimman kustannustehokas ja järkevä Lammi Harkoilla toteutettu omakotitalo.

Kilpailuun tuli kaikkiaan 42 kilpailuehdotusta, joista tuomariston valitsemat kolme parasta palkittiin Helsingin Designmuseossa helmikuussa 2023.

Sija 1.

Ensimmäisen palkinnon ja 4 000 euroa sai Metropolia Helsingissä rakennusarkkitehtuuria kolmatta vuotta opiskeleva Oladeji Akintimehin kilpailutyöllään Lumi. Tiloiltaan tehokas ja muunneltavaksi suunniteltu perhekoti on kilpailun tuomariston mukaan vaikuttavan loppuun asti mietitty, ja vastuullisuuden haasteita on huomioitu monella tasolla. Ratkaisuissa on ajateltu talon elinkaarta niin rakentamisen kuin asumisen näkökulmista. Asumismukavuus ja lämpöenergia on huomioitu niin isoissa linjoissa kuin pienissä yksityiskohdissa.

Sija 2.

Toisen palkinnon ja 2 000 euroa voitti Marzia Amani kilpailutyöllään Verso. Päivätyönään kerrostalosuunnittelun parissa Arkkitehtitoimisto Kanttia2:ssa työskentelevän Amanin työssä tuomaristo kiitti klassista, aikaa kestävää muotoilua ja luonnonvalon hyödyntämistä. Verson L-mallinen pohja jakaa kodin toiminnot selkeästi. Aulatilan valoisaa työpistettä voi käyttää myös esimerkiksi vauvan makuuhuoneena. Talon julkisivu on saanut inspiraationsa ajattomasta ja arvostetusta tanskalaisesta tyylistä. Suunnitelmassa on myös hyödynnetty hyvin erilaisia Lammi Harkkoja.

Sija 3.

Arkkitehtuuritoimisto Taso Oy:ssä työskentelevän Pekka Kuusijärven kilpailutyö Usva sai kolmannen palkinnon ja 1 000 euroa. Tuomariston perusteluiden mukaan kilpailutyön kompakti ja kustannustehokas kokonaisuus täyttää hienosti kilpailukategorian vaatimukset. Usvassa ei ole hukkaneliöitä, mutta taloon mahtuu kaikki tarvittava sekä iso keittiö ja runsaasti säilytystilaa. Usvan toimivassa pohjaratkaisussa on huomioitu makuuhuoneiden yksityisyys erillään oleskelutiloista.  Päämakuuhuone on omassa rauhassa ja pesutilojen vieressä. Suorat, selkeät linjat mahdollistavat helpon kiinteiden kalusteiden sijoittelun.

Kilpailutöitä niin arkkitehtuurin, rakenteiden kuin pohjaratkaisujenkin näkökulmista arvioineeseen tuomaristoon kuuluivat sen puheenjohtajana toimineen Lammin Betoni Oy:n markkinointi- ja kehityspäällikkö Markus Inkiläisen lisäksi Think Further Oy:n toimitusjohtaja Joona Kallinen, Lammi Kivitaloja suunnitteleva rakennusarkkitehti Jukka Ulvinen ja luova johtaja Jirka Sauros Ida Fram Oy:stä.

Palkitut työt julkaistaan alkuvuodesta 2023 ilmestyvässä Lammi Ideakirjassa.