Pakkopuulla tervettä talouskasvua?

Puutuoteteollisuus ry:n toimitusjohtaja Matti Mikkola esitti Kauppalehden haastattelussa toukokuussa, että julkiseen rakentamiseen tulisi saada puulle suosituimmuusasema. Kantansa hän perustelee Pellervon taloustutkimuksella teettämänsä selvityksen tuloksilla, jossa tosin todetaan, ettei rakennusmateriaalin vaihtaminen vaikuta sen kummemmin työllisyyteen, verotuloihin kuin ilmastopäästöihinkään.

Blogi | Jussi Mattila 24.6.2015

Miksi sitten ajaa puuta julkiseen rakentamiseen jonkinasteisella pakolla? Eikö markkinaehtoisuus ole kaiken taloudellisesti kestävän toiminnan ytimessä? Niin me betoniteollisuudessa uskomme. Parhaat tulokset saavutetaan, kun riippumattomat suunnittelijat valitsevat kuhunkin kohteeseen parhaiten soveltuvat materiaalit ja rakenneratkaisut yhdessä tilaajan kanssa.

Julkisista investoinneista kaksi kolmannesta kohdistuu rakentamiseen. Meillä ei kerta kaikkiaan ole varaa vaarantaa rakennusinvestointien laatua määräämällä käyttöön tarkoitukseen huonosti soveltuvia materiaaleja, olivatpa ne sitten uusiutuvia tai eivät.

Rakentamiseen tulisikin luoda faktoihin perustuvia, materiaalista riippumattomia toiminnallisia vaatimuksia esim. koko elinkaaren hiilijalanjäljen, rakennuksen käyttöiän, huollon tarpeen yms. suhteen. Silloin kaikilla teollisuudenaloilla on tasapuoliset mahdollisuudet näyttää kyntensä omilla ratkaisuillaan, ja päätäntävalta on siellä missä sen kuuluukin olla, nimittäin asiakkaalla.