Kuluvalla viikolla vietetään paloturvallisuusviikkoa. Aina ajankohtaisen aiheen merkitys korostuu loppusyksyn pimeinä kuukausina, jolloin koteihin luodaan tunnelmaa kynttilöillä ja tulisijoilla. Myös saunat ovat kovalla käytöllä säiden kylmetessä, ja monessa keittiössä paistuvat jo pikkujouluherkut.
Näihin kotoisaa viihtyisyyttä luoviin tapoihin liittyy myös paloturvallisuusriskejä, joita teemaviikko viisaasti herättelee pohtimaan. Toimiva palovaroitin on halpa henkivakuutus, mutta kodin paloturvallisuutta olisi hyvä pohtia laajemmin jo asuntoa hankittaessa. Päätökset, joita tehdään suunnittelu- ja rakennusvaiheessa, vaikuttavat suuresti siihen, miten tapahtumat mahdollisessa onnettomuustilanteessa etenevät. Tämä pätee asuinrakennusten ohella kaikkiin julkisiin rakennuksiin ja rakentamiseen ylipäätään.
Turvallisista rakennusmateriaaleista rakennetaan turvallisia rakennuksia. On tärkeää valita materiaaleja, jotka suojaavat rakennuksessa olevia ihmisiä ja omaisuutta sen sijaan että ne lisäisivät palokuormaa. Kivipohjaiset rakennusmateriaalit ovat tällaisia turvallisia materiaaleja.
Kivellä on luonnostaan lukuisia paloturvallisuutta lisääviä ominaisuuksia: se ei syty eikä sula, ei levitä paloa eikä tuota myrkyllisiä kaasuja. Kivirakenteet kestävät hyvin kuumuutta ja ne säilyttävät kantavuutensa tulipalon sattuessa. Tuli ei pääse leviämään rakenteissa niitä pitkin, mikä osaltaan hidastaa palon leviämistä ja antaa aikaa pelastautumiselle sekä sammutustoimille. Tosipaikan tullen voi säästetyillä minuuteilla ja sekunneillakin olla elämän kokoinen merkitys.
Kotia ja ihmishenkiä arvokkaampaa ei olekaan. Siksi paloturvallisuuteen kannattaa panostaa niin rakentamisessa kuin asumisessa. Turvallisista materiaaleista viisaasti suunniteltu rakennus on paras lähtökohta turvalliselle asumiselle, ja sitä täydentävät asukkaiden huolellisuus, ymmärrys riskejä aiheuttavista tekijöistä ja vaaratilanteiden ennaltaehkäisy. Paloturvallisuusviikon sivuilta löydät hyviä vinkkejä arjen turvallisuuteen: https://paloturvallisuusviikko.fi/