Käynnissä oleva energiakriisi saa monet odottamaan tulevaa talvea huolestunein mielin: yksi jos toinen pohtii, riittävätkö rahat kasvaviin lämmityskuluihin ja miten asiaan voisi vaikuttaa. Villapaitoja kaivetaan laatikoista ja takan omistajat hankkivat kilvan klapeja varastoon.
Tämän hetken tilanne on poikkeuksellinen, mutta oman kodin energiankulutukseen olisi hyvä kiinnittää huomiota muutenkin kuin vain kriisiaikoina. Energiatehokas asunto tuo paitsi säästöjä, myös turvaa esimerkiksi sähkökatkon sattuessa. Se on myös ilmaston kannalta kestävä valinta, sillä rakennusten ympäristövaikutuksista suurin osa syntyy käytössä – nimenomaan energiankulutuksen kautta.
Kivitalojen etuna on massiivisuus, joka auttaa säästämään sekä lämmitys- että jäähdytysenergiaa. Kylminä talvikuukausina rakennuksen keräämä lämpö varastoituu massiivirakenteisiin ja vapautuu hitaasti. Koti ei siis kylmene hetkessä, vaikka sähköt menisivät. Parhaiten rakennuksen massiivisuutta voidaan hyödyntää, kun asiaan kiinnitetään huomiota jo suunnittelu- ja rakennusvaiheessa valitsemalla talolle optimaalinen sijainti maastossa ja mm. suuntaamalla ikkunat oikein. Paljon merkitystä on toki myös huolellisella lämmöneristyksellä ja muilla teknisillä seikoilla.
Onnekkaita ovat ne, joiden asunto lämpenee tarvittaessa muullakin kuin sähköllä tai öljyllä. Korkea energian hinta on palauttanut meidät perusasioiden äärelle ja nostanut kodin tulisijat arvoon arvaamattomaan. Varaava takka tai leivinuuni tuovat kotoisaa viihtyisyyttä asumiseen myös normaalioloissa, mutta nykytilanteessa ne voidaan nähdä myös tärkeinä lämmönlähteinä – aivan kuten ennen vanhaan. Tulisijoissa ja niihin liittyvissä savupiipuissa tiili näyttelee keskeistä roolia: se on perinteinen, edullinen ja turvallinen rakennusmateriaali, joka on myös lämpötaloudellisilta ominaisuuksiltaan erinomainen.
Energiakriisi väistynee aikanaan, mutta ilmastonmuutos haastaa meidät jatkossakin tarkkailemaan energiankäyttöämme ja siirtymään kohti kestävämpää asumista. Jos jotain hyvää haastavasta nykytilanteesta on löydettävissä, se kenties on yhteinen, vahvistunut ymmärrys siitä, kuinka ympäristön etu ja meidän etumme kulkevat käsi kädessä: energiatehokkuutta ja uusiutuvien energianlähteiden käyttöä lisäämällä parannamme energiataloutemme kestokykyä ja vähennämme yhteiskunnan haavoittuvuutta poikkeustilanteissa. Hyvä on tunnistaa sekin, että perinteiset kivimateriaalit, joista Suomea on rakennettu kautta aikojen, tarjoavat korvaamattomia ratkaisuja myös tämän päivän ja tulevaisuuden tarpeisiin.