Artikkelit

Porissa suomalaisen työn tekijät esillä

Heinäkuun puolivälissä Porissa vietetään samanaikaisesti jazzareita ja yhteiskunnallista keskustelua virittävää SuomiAreenaa. Jälkimmäisessä on pääteemana suomalainen työ. Se on kivirakentajien kannalta hyvä valinta.

Tilaisuuksia järjestetään monen tärkeän eri näkökulman puitteissa. Ammattiliitto Jyty pohtii omassaan byrokratiaa. Lieneekin kaikkien etu – myös työmarkkinakentässä – että tuemme sääntelyä fiksuuttamalla työtä ja kasvua.

Tekes on yksi useista digitalisaation kimpussa. Tuottavuuden kasvattaminen ja uusien liiketoimintamahdollisuuksien synnyttäminen ovat tärkeä pohdinnan aihe. Tuottavuutta tukee tietysti myös osaamisesta sekä t&k-työstä huolehtiminen.

Eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunta puolestaan tarkastelee kohtaanto-ongelmaa. Kun työ ja työntekijä eivät kohtaa, niin mikä neuvoksi? Tuttu kysymyksenasettelu myös rakentamisessa.

Useammassa keskustelussa on energia esillä. Suomalainen työ tarvitsee sitä ja samalla sen kulutuksessa pitäisi olla mahdollisimman fiksu. Energiatehokkuus onkin varmasti koko vuoden puhuttavia teemoja, kiitos muun muassa valmistelussa olevan energia- ja ilmastostrategian.

Suomen Hypoteekkiyhdistys järjestää tilaisuuden asumiseen liittyen. Kohtaanto-ongelmaan liittyvän problematiikan näkökulmaa vahvistaa se, että asumisen edellyttämä rakentaminen työllistää kymmeniä tuhansia suomalaisia huippuammattilaisia.

Debatin ainekset ovat siis Porissa kohdillaan. Kivirakentajat toivovat hyvän keskustelun jalostuvan myöhemmin viisaiksi, kasvua myös suomalaisten kivirakentajien näkökulmasta tukeviksi päätöksiksi oli kyse sitten kilpailuneutraliteetista, sääntelyn sujuvoittamisesta tai ympäristövaikutusten arvioimisesta.

Tiina Kaskiaro

Tiina Kaskiaro

Olen helsinkiläistynyt diplomi-insinööri ja tehnyt suurimman osan työurastani markkinoinnin ja viestinnän parissa.

Minua erityisesti kiinnostavat näkökulmat ovat kestävä rakennettu ympäristö, rakentamisen vaikutukset ympäristöön, resurssi- ja materiaalitehokkuus, asuminen sekä insinöörin silmin tarkasteltu arkkitehtuuri.

Vapaa-ajalla kierrän maailmaa avoimin silmin, liikun luonnossa, laskettelen ja sukellan. Myös hyvä ruoka ja viinit kuuluvat harrastuksiini.

Jätä kommentti

Kommenttisi*

Nimi*
Kotisivut

Sinua saattaa kiinnostaa
Betoni on uuden kaupunkikulttuurin materiaali
VTT:n rakennuksiin soveltamalla logiikalla autoista vähäpäästöisimpiä olisivat 70-luvun koslat
Ei mielikuvan vaan faktan pohjalta: Jätkäsaaren ekotalo kivestä
Betoni innostaa valokuvaamaan