Suomalaista rakentamista säädellään kolmessa eri poliittisessa tasossa: Euroopassa, Suomessa sekä kunnissamme. Toimitpa millä tahansa näistä, teet päätöksiä, joilla vaikutat tulevaan rakennettuun elinympäristöömme.
Tästä osiosta löydät tietoa, jonka avulla voit vahvistaa vuoropuhelua ja edistää tietopohjaista päätöksentekoa rakentamiseen liittyen.
Suomi Euroopan unionin jäsenmaana
Suomi ja koko Eurooppa ovat keskellä isoa muutosta kaupungistumisen myötä. Kestävä rakentaminen on avainasemassa nyt ja tulevaisuudessa. Merkittävällä osalla rakentamisen lainsäädännöstä on eurooppalainen juuri.
Suomessa kansallisena lainsäädäntöelimenä toimii eduskunta
Eduskunta päättää lainsäädännöstä hallituksen tekemien esitysten pohjalta. Vaaleilla valitut kansanedustajat jakautuvat eduskunnassa sektorivaliokuntiin, joissa kuhunkin aiheeseen perehdytään syvällisemmin. Rakentamisen kysymykset ovat usein esillä esimerkiksi ympäristövaliokunnassa.
Lainsäädäntö ja ohjeet maankäytössä ja rakentamisessa
Maankäytön ja rakentamisen tärkein ohjauskeino on vuonna 2000 voimaan tullut maankäyttö- ja rakennuslaki. Laki koskee alueiden käyttöä, suunnittelua ja rakentamista. Tarkemmat säännökset alueiden käytöstä ja rakentamisesta sisältyvät maankäyttö-ja rakennusasetukseen sekä ympäristöministeriön asetuksiin.
Kunnilla ja alueilla on merkittävää toimivaltaa suomalaisessa hallintomallissa
Kunnissa maankäyttöä ja rakentamista ohjataan kaavoituksella ja rakennusjärjestyksellä. Rakentamista koskevat, maankäyttö- ja rakennuslakia täydentävät määräykset ja ohjeet sisältyvät Suomen rakentamismääräyskokoelmaan.