Sementintuotannon päästöt vähenevät merkittävästi uuden investoinnin myötä

Finnsementti investoi 12 miljoonaa euroa uuden masuunikuonan jauhatuslaitoksen rakentamiseen Raahessa. Kyseessä on merkittävä investointi, jolla edistetään kiertotaloutta ja pienennetään sementintuotannon hiilidioksidipäästöjä.

Blogi | Jussi Mattila 18.9.2019

Suomalainen sementtiteollisuus otti ison harppauksen kohti ilmastoystävällisempää rakentamista, kun CRH-konserniin kuuluva Finnsementti ilmoitti investoivansa 12 miljoonaa euroa uuden masuunikuonan jauhatuslaitoksen rakentamiseen Raahessa.

Kyseessä on merkittävä investointi, jolla edistetään kiertotaloutta ja pienennetään huomattavasti sementintuotannon hiilidioksidipäästöjä – jopa 40.000 tonnia vuodessa.

Vuoden 2020 lopussa valmistuvan jauhatuslaitoksen myötä Raahen nykyinen masuunikuonan jauhatuskapasiteetti kaksinkertaistuu. Hiilidioksidivapaalla kuonalla korvataan sementtiklinkkeriä sementin valmistuksessa ja saadaan näin rakennusteollisuuden käyttöön ympäristöystävällisempää sementtiä, jolle on helppo ennustaa tulevaisuudessa entistä kovempaa kysyntää.

Suomen sementtiteollisuus on jo vuosien ajan paiskinut hartiavoimin töitä päästöjen laskemiseksi, ja tässä on onnistuttu kiitettävästi muun muassa ottamalla käyttöön kierrätyspolttoaineita. Sementin päästöt ovat nykyisellään alle 2 % Suomen kasvihuonekaasupäästöistä. Niiden osuus on siis kansainvälisesti katsottuna jo varsin matala. Uiuden laitosinvestoinnin myötä se laskee entisestään.

Rakentamisen päästöjen leikkaaminen on yhteinen haaste kaikille alan toimijoille, ja hallituksen tavoite hiilineutraalista Suomesta vuoteen 2035 mennessä alleviivaa tarvittavien muutosten kiireellisyyttä. Onkin hienoa, että Finnsementti näyttää tässä esimerkkiä ja osaltaan kirittää rakennusalaa ilmastonmuutoksen vastaisessa työssä.