Artikkelit

Sipilän hallitukselta reilua lopettaa yhden rakennusmateriaalin budjettituki

Eduskunnan ympäristövaliokunta on antanut oman lausuntonsa valtion ensi vuoden talousarviosta. Valiokunta toteaa tuoreessa lausunnossaan aivan oikein, että hallitusohjelman edistämiskirjauksesta huolimatta erillistä määrärahaa ei ensi vuodelle puurakentamisen tukemiseen ole osoitettu. Ei ole muuten esimerkiksi kivirakentamiseenkaan. Valinta on reilu ja viisas Juha Sipilän hallitukselta tilanteessa, jossa juuri reilu ja avoin kilpailu voi nostaa Suomea tahmeasta kasvusta uuteen vauhtiin.

Aiemmin kyseinen määräraha oli olemassa osana Jyrki Kataisen hallituksen kärkihanketta eli Metsäalan strategista ohjelmaa (MSO). Sen toimikausi päättyi 30.9.2015. Rakennusmateriaalien keskinäiseen kilpailuun puuttuminen oli vain osa ohjelman laajempaa kokonaisuutta. Hyvä tai reilu se ei ollut. Alan luovuuden tukahduttava ja toisen mahdollisuuksia muiden kustannuksella lisäävä politiikka ei edistä suomalaista rakentamista pitkänjänteisesti. Eikä se ole markkinaosuuksien kehityksestä päätellen onnistunut edes alkuperäisessä tarkoituksessaan.

Toki valmisteilla on edelleen osana biotalouden kärkihanketta varsin yksipuolinen rakentamismääräysten uudelleen tarkastelu, jossa halutaan kaiken rakentamisen sijaan edistää juuri puurakentamista. Budjettituki on kuitenkin lopetettu. Julkinen päättäjä selvästi etsiikin erilaisia tapoja toteuttaa markkinahäiriöitä aiheuttavia politiikkalinjauksiaan. Kestävä ja turvallinen tapa olisi nyt tämän sijaan keskittyä koko rakentamisen tukemiseen ja rakennusalan sääntelyn järkeistämiseen. Suomalaisessa rakentamisessa on valtavasti potentiaalia talouskasvun vauhdittajaksi, ellei sen vauhtia hidasteta kilpailua vääristävillä ratkaisuilla.

Jussi Mattila

Jussi Mattila

Olen Tampereella perheeni kanssa asuva utelias tutkijaluonne, ja toimin muun ohessa elinkaaritekniikan dosenttina Tampereen teknillisessä yliopistossa.

Betoniteollisuus ry:n toimitusjohtajana pidän tärkeänä yhteiskunnan uudistamista terveen kilpailun keinoin sekä rakennusalan kaukonäköistä kehittämistä ja innovaatioita. Puhun ja kirjoitan monipuolisesti myös kestävästä rakentamisesta ja työturvallisuuden parantamisesta.

Työn ulkopuolella olen kiinnostunut omatoimirakentamisesta ja mökkeilystä sekä kuntoliikunnasta ja metsästyksestä.

Jätä kommentti

Kommenttisi*

Nimi*
Kotisivut

Sinua saattaa kiinnostaa
Kaikki häviävät, kun politiikka jyrää lain
Haluaisitko maksaa 2 ylimääräistä vastiketta vuodessa?
Suomi taistelee biotalouden puolesta, samalla kivi kiertää
3 miljardin euron mahdollisuus Suomelle