Sisäpihalle piiloutunut kaunotar

Kivestä syntyy näyttävää arkkitehtuuria. Se on jälleen kerran nähty Helsingissä, kun Paasitornin hotelli ja kokouskeskus Helsingin Hakaniemessä valmistui pari vuotta sitten. Sama on huomattu myös maailmalla, sillä Paasitorni on juuri palkittu maailman parhaiden tiiliarkkitehtuurikohteiden kisassa Wienissä.

Blogi | Tiina Kaskiaro 19.6.2014

Kohde ei ollut niitä helpoimpia. Historiallisen 1900-luvun alussa nousseen graniittisen Helsingin työväentalon linnan viereen ei voinut rakentaa mitään tusinatavaraa.

Arkkitehtitoimisto K2S suunnitteli julkisivun norsunluun valkoisista tiilistä pitsimäisesti muuratuksi. Se teki tuomaristoon lähtemättömän vaikutuksen ja Wienerberger Brick Award 14 -erikoispalkinto tuli Suomeen.

Paasitorni on erinomainen esimerkki kiven joustavuudesta ja muuntautumiskyvystä erilaisiin tiloihin vuodesta ja vuosisadoista toiseen.

Haastavan ympäristön lisäksi julkisivusta haluttiin kaareva, joten erikoisratkaisuja oli pakko keksiä. Pitsimäinen vaikutelma löytyi muuraustekniikasta, jossa jokaisen tiilen väliin jää aukko. Vaaleat tiilet viilattiin historialliseen ympäristöön sopiviksi.

Lopputuloksena oli perinteisen tiilen avulla luotu uudenlainen ja raikas ilme, johon kaikki osapuolet ovat olleet erittäin tyytyväisiä.

Ainoa miinusmerkki on talon sijainti. Se löytyy vanhan työväentalon sisäpihalta. Pistäytykää pihalle katsomaan, jos kuljette ohi. Ihastutte varmasti.