Suomalainen rakentaminen on Euroopan parasta

Suomessa on käytössä hyvät raaka-aineet ja korkea ammattitaito.

Blogi | Jussi Mattila 24.11.2015

Vapailla markkinoilla kuluttaja äänestää kukkarollaan. Kuluttajan sana on laki. Laki pätee myös rakentamiseen. Tai ainakin sen soisi pätevän ja sen takia suomalaista sääntelyä onkin kehitettävä myös rakentamisessa reilua kilpailua palvelevaksi.

Lähtötaso ei toki ole huono. Euroopan tilastolaitos Eurostat on verrannut eurooppalaisten tyytyväisyyttä omaan asuntoonsa. Suomalaiset ja sveitsiläiset ovat kaikista tyytyväisimpiä. Tämä vahvistaa käsitystä suomalaisen rakentamisen korkeasta laadusta.

Suomessa rakennetaan myös tehokkaasti, jos mittariksi otetaan asumiskustannusten osuutta kaikista käytettävissä olevista menoista. Rakentamistamme ei voi syyttää ainakaan rahastuksesta. Meillä EU-maiden neljänneksi pienin osuus kotitalouksista kuluttaa asumiseen yli 40 % menoistaan. Saksassa, Hollannissa ja Tanskassa määrä on kolminkertainen.

Kiistattomista pulmista huolimatta voimme siis olla ylpeitä suomalaisesta rakentamisesta. Hyvistä raaka-aineista syntyy huikealla ammattitaidolla Euroopan parhaita koteja, joihin on vieläpä varaa. Mikäpä sitä olisi ihmiselle tärkeämpää.