Suomen ekotehokkain kerrostalo nousee Mikkeliin

Mikkeliin vuoden päästä valmistuvasta uudesta kerrostalosta on tulossa Suomen ekologisin, sillä sen kaikki rakenteet tehdään ekotehokkaalla betonilla.

Artikkeli | Tia Härkönen 6.4.2022

Mikkelissä Likolammen rantaan rakennetaan Suomen ensimmäistä kerrostaloa, jonka betoniratkaisut puolittavat rakentamisen hiilidioksipäästöt. Paikallisen rakennusliike Olan Oy:n uusi 26 asunnon kerrostalo rakennetaan Suutarisen ekotehokkaalla betonilla.

Suutarinen yhtiöt käytti ensimmäisenä koko maassa Finnsementin vähäpäästöiseen Kolmossementtiin ja teollisuusneuvos Timo Suutarisen kehittämään reseptiin perustuvaa betonia viime vuonna uuden varastonsa perustuksiin. Uutuusbetonin ominaisuudet ovat osoittautuneet niin laadukkaiksi, että ekotehokasta reseptiä jatkokehitettiin myös elementteihin sopivaksi SBS-Betonin tehtaalla Mikkelissä.

– Suutarinen yhtiöt on vienyt rohkealla kehitystyöllään ekotehokkuuden betonielementtien tuotantoon asti ja nyt niillä nousee kerrostalo. Olen iloinen, että kotimaisessa betoniteollisuudessa on yritys, joka uskaltaa viedä ekotehokkuutta juhlapuheista käytäntöön saakka, Finnsementin myyntipäällikkö Mikko Marjalaakso sanoo.

Kerrostalon valmisbetonit tehdään hiilidioksidin päästöiltään erittäin vähäpäästöisellä reseptillä, jolla syksyllä lanseerattu Suutarisen uutuusbetoni on valmistettu. Raaka-aineina ovat Kolmossementti, tarkasti koostettu kiviaines, entistä pienempi veden määrä ja uudentyyppinen kiihdyttävä lisäaine, jonka hiilijalanjälki on myös vain noin neljäsosa tavanomaiseen kiihdyttimeen verrattuna.

Suurten elementtien kehittäminen on vaatinut sekä betonin reseptien osaamista että tuotannolta edistyksellisiä ominaisuuksia. Myös kerrostalon väestönsuojan betonielementit valmistetaan ekotehokkaalla reseptillä.

– Hiilijalanjälki vaikuttaa ihmisten ostopäätöksiin. Haluamme olla etulinjassa ja tarjota mahdollisuuksia vaikuttaa asumisratkaisujen kautta ihmisten omiin päästökertymiin, sanoo rakennusliike Olan yrittäjä, työpäällikkö Olli Heinikainen.

SBS-betonin tehtaalla Mikkelin Tikkalassa on tehty lukuisia kokeiluja, jotta on löydetty oikeat ominaisuudet.

– Ekotehokkaan betonin tuotanto vaatii tehtaalta edistyksellisiä ominaisuuksia ja paljon reseptiikan osaamista. SBS-betoni voi, Timo Suutarisen ammattitaidolla, tarjota niitä molempia, ja se on meidän vahvuutemme, tehtaanjohtaja Janne Vilve sanoo.