Syksyn sateet koettelevat taas kaupunkeja – hulevesien hallinnan haasteet kasvavat

Ilmasto ei ole entisensä, eikä paluuta vanhaan ole. Myrskyjen ja rankkasateiden kaltaisten ääri-ilmiöiden ohella lisääntyvät leudot, vetiset talvet ja viistosateet, jotka laittavat rakennetun ympäristön koville.

Blogi | Antti Taivalkangas 25.10.2024

Ilmastonmuutoksen hillitsemiseen on tärkeää panostaa koko yhteiskunnan tasolla, ja näin onneksi tehdäänkin. Samaan aikaan tulisi kuitenkin reagoida jo tapahtuneisiin muutoksiin ja varautua tulevaan. Siksi kaupunkisuunnittelulla on tärkeä rooli muuttuviin sääolosuhteisiin sopeutumisessa. Äkilliset, suuret sademäärät voivat aiheuttaa merkittävää tuhoa, ellei niihin ole varauduttu.

Panostamalla hulevesien hallintaan ehkäistään kaduilla lainehtivien vesien aiheuttamia vahinkoja ja huolehditaan kaupunkilaisten arjen sujuvuudesta, tuli taivaalta sitten mitä tahansa. Hulevesien, eli sade- ja sulamisvesien hallintaan on saatavilla monenlaisia kivirakentamisen ratkaisuja. Läpäisemättömien pintojen vähentäminen on yksi keino, jota tulee tarkastella ilmastonmuutoksen aiheuttamiin rankkasateisiin sopeutumiseksi. Asfaltin voi korvata vaikkapa vettä läpäisevä tai nurmisaumainen kiveys tai hulevesilaatat. Lisäksi vesiä voidaan johtaa erityyppisillä kouruilla hulevesille rakennettuihin viivytys-, imeytys- ja haihduntarakenteisiin sekä sadevesialtaisiin. Näin voidaan vähentää viemäreiden kuormitusta. Tähän vesien käsittelyketjuun voi kuulua lisäksi kattopinta-aloille tulevien sadevesien viivyttäminen viherkattorakenteella. Kivirakenteilla voidaan toteuttaa myös vettä viivyttäviä altaita ja kaivoja sekä erilaisia penkereitä ja valleja tulvavesien hallintaan.

Monet näistä ratkaisuista ovat myös visuaalisesti houkuttelevia keinoja kaupunkiympäristön elävöittämiseen: esimerkiksi veden keräämiseen tarkoitetut, vettä kuljettavat hulevesirakenteet ja altaat voidaan kasvillisuuden sekä muotoilun avulla suunnitella osaksi maisemaa. Ylipäätään luonnon tuominen osaksi kaupunkeja on tärkeää. Sen lisäksi että puut ja viherkatot auttavat kosteudenhallinnassa imemällä vettä, ne lisäävät viihtyisyyttä ja hyvinvointia. Kivirakenteilla toteutetut ratkaisut ovat pitkäikäisiä ja myös purettavissa ja uudelleenkäytettävissä.

Kaupunkeja rakennettaessa on tärkeää katsoa tulevaisuuteen, sillä tänään valmistuvien rakennusten tulisi kestää paikallaan vuosikymmeniä. Vaikka ilmastonmuutoksen suhteen ei pidä olla pessimisti, ovat tietyt muutokset jo nähtävissä ja niihin kannattaa reagoida nyt. Tässä työssä tarvitaan niin suunnittelijoita, yrityksiä, päättäjiä kuin muitakin asiantuntijoita. Parhaisiin tuloksiin kaupunkien resilienssin ja siten myös hulevesien hallinnan parantamiseksi päästään vain laajalla yhteistyöllä.