Pakkasten myötä lämpöä tarvitaan kodeissa juuri nyt, mutta sen tuottaminen sähköllä voi olla kalliimpaa kuin koskaan. Meitä varoitellaan myös mahdollisista sähkökatkoista. Koko syksyn puhuttaneet energia-asiat ovatkin entistä kouriintuntuvammin läsnä arjessa. Kuinka alas tarkenee antaa huoneilman lämpötilan pudota ja raaskiiko päivittäin käydä lämpimässä suihkussa?
Säästövinkeistä on kuitenkin usein puuttunut yksi oleellinen seikka: miten rakennus itsessään voi auttaa säätelemään energiankulutusta ja näin säästää selvää rahaa.
Kivitaloissa on niin sanottu massiivinen rakenne. Tämä tarkoittaa sitä, että kivirakenteisten seinien, välipohjien ja pilareiden ansiosta taloissa on käytettävissään suuri määrä massaa, johon lämpöä varastoituu ja joista se myöhemmin vapautuu takaisin ilmaan. Tämä ominaisuus kannattaa hyödyntää, kun lämmittää kotiansa ja yrittää minimoida sähköenergian tarvettaan.
Rakennusmateriaalien kyky varastoida ja vapauttaa energiaa lämpöä varaavia rakenteita hyödyntäen vaikuttaa nimittäin merkittävästi rakennusten lämmitystarpeeseen. Esimerkiksi lattialämmitys toimii parhaiten betonirakenteeseen asennettuna. Silloin lattialämmityksen tarvitsemasta energiasta voidaan tuottaa jopa 80 % edullisemmalla yösähköllä. Lattiaan yön aikana varastoitunut lämpö siirtyy päivän aikana tasaisesti sisäilmaan ja lämmitys voidaan säätää huipputuntien aikana minimiin. Samalla saadaan aikaan tasainen lämmönjako ja miellyttävän lämmin lattia.
Energiatehokas talo ei harakoita lämmitä
Aihe koskettaa näinä aikoina jokaista, ja siksipä jälleen muutama sana asuntojen energiatehokkuudesta. Se on nimittäin supertärkeä juttu asumisen kulujen kannalta – energiasyöppö koti, josta lämpö karkaa iloisesti omille teilleen, saa taatusti omistajansa repimään hiuksiaan laskuja avatessa.
Kivirakenteiden hyvä ilmanpitävyys vähentää myös energiankulutusta, kun lämpöä ei karkaa hallitsemattomasti ulos. Aiemmin ajateltiin, että rakennuksen vaipan pitää hengittää. Nykyisin puhdas sisäilma ja kosteudenpoisto sisätiloista perustuu koneelliseen ilmanvaihtoon. Se taas toimii hyvin vain, kun vaippa on erittäin tiivis. Tiiveyden merkitys kasvaa jatkuvasti vaipan lämmöneristävyyden parantuessa ja ilmanvaihdon lämmöntalteenoton kehittyessä.
Tiiveys yhdistettynä massiivisiin, lämpöä varaaviin rakenteisiin on hyvä kombinaatio esimerkiksi sähkökatkojen sattuessa. Puolustusministeriön laskelmien mukaan 20 asteen pakkasella sattuva 16 tunnin sähkökatko laskee puisen pientalon sisälämpötilan kymmeneen asteeseen. Noin alhaisessa lämmössä ihminen tarvitsee lihasten tuottamaa lämpöä, jotta kehon lämpötila ei laske. Näin ollen huonosti liikkuvat kuten vanhukset, vauvat ja sairaat eivät voi oleskella näin viileässä pitkään. Samassa pakkasessa kivitalojen sisäilman lämpötila pysyy yli kymmenessä asteessa 30 tuntia ja jykevien kivikerrostalojen lämpötila peräti neljä vuorokautta.
Varaava takka lämmittää pitkään
Varaava takka toimii lämmön lähteenä samalla periaatteella kuin massiivinen rakenne. Takka kerää lämpöä tiilimassaan ja luovuttaa sitä erittäin pitkään. Varaava takka voi luovuttaa lämpöä jopa useamman vuorokauden riippuen takan koosta. Mitä painavampi tulisija on, sitä paremmin se varaa lämpöä. Varaavan takan pintalämpötila pysyy kuitenkin matalana verrattuna esimerkiksi kamiinoihin. Se on oleellista asumisen viihtyvyyden ja turvallisuuden kannalta.
Muut tulisijat, kuten kiertoilmatakat ja kamiinat luovuttavat lämmön yhtä aikaa lämmityksen kanssa ja lämmityksen jälkeen lämpöä ei enää juuri tule. Ei-varaavaa takkaa kannattaakin lämmittää pienemmällä tulella pitkään, jolloin lämpöä varautuu talon rakenteisiin.
Energiatehokas kivitalo ja pitkään lämpöä luovuttava, varaava takka voivat olla paljon pelastava yhdistelmä sähkökatkon aikaan. Kun rakennuksen keräämä lämpö varastoituu massiivirakenteisiin ja vapautuu hitaasti, niin koti ei kylmene hetkessä.
Siksi varsinkin nyt kannattaakin ottaa kaikki hyöty irti sähkön hinnan vaihteluista, rakennuksen massiivisuudesta ja takoista.
Näin otat kivitalon massiivisuudesta hyödyn irti
- Ajasta lämmitys painottumaan yöajalle, kun energia on halvempaa. Massiivisuus varaa lämpöä, eikä kivirakenteinen talo ehdi jäähtyä kohtuuttoman paljon päivän aikana.
- Käytä sähkölämmittimissä ajastinta, jos se teknisesti on mahdollista, kuten esimerkiksi pistotulppaan kytketyissä sähköpattereissa.
- Yksinkertaisesti säädä lämmityslaitteiden termostaatit yöksi isommalle ja pudota päiväksi alempaan asetuslämpötilaan.
- Pidä auringonpaisteella sälekaihtimet ja muut verhot auki.
- Sulje verhot aina yöksi.
- Varaava takka on ehdoton valinta jokaisen pientalon lisälämmön lähteeksi.
- Lämmitä ei-varaavaa takkaa pienemmällä tulella pitkään, jolloin lämpöä varautuu talon rakenteisiin.