Tiilen taikaa – uusi talo vanhan ilmeen inspiroimana

Klaukkalan kupeessa Nurmijärvellä rinnetontille on rakentumassa talo, joka herättää vierailijan huomion. Vaaleaksi rapatun talon molemmat sivupäädyt ovat kauniin rosopintaista tiiltä, ja katon rajassa talon ylänurkissa sekä ikkuna-aukkojen yläpuolella on upeat koristemuuraukset.

Artikkeli | Tia Härkönen 28.9.2023

Vuoden 2023 lopussa Fanny ja Niklas Hannuksela muuttavat poikansa Lennin kanssa uuteen tiilipäätyiseen unelmataloonsa. Pariskunta on aina ihaillut personaalisia ja ilmeikkäitä taloja ja leikitellyt ajatuksella sellaisesta myös omana kotinaan.

– Vanhojen talojen ilme on erityisesti ollut aina mieleinen, ja perinteisemmän tyylin mukainen toteutus on kiinnostanut meitä, Fanny Hannuksela toteaa.

2020-luvun alussa Hannukselat alkoivat miettiä yhteisen kodin rakentamista. He piirsivät unelmiensa kodista jopa pohjapiirroksia jo ennen kuin heillä oli edes tietoa tontista. Muutto Klaukkalan keskustaan oli taktinen, sillä myös tontin etsiminen aloitettiin lähialueelta.

Toppilan Punainen Mylly esikuvana

Ennen Klaukkalaa pariskunta asui Oulussa Toppilansalmen historiallisessa satamamiljöössä. Molemmilla oli asunto As Oy Toppilan Punaisessa Myllyssä. Kyseessä oleva punatiilinen kiinteistö on aikoinaan ollut vanha höyrymylly, joka muutama vuosi sitten muutetiin moderniksi asuintaloksi vanhaa kunnioittaen.

– Toppilan Punainen Mylly on upea kokonaisuus. Korjauksen ja entisöinnin jälkeen sen toinen pääty on edelleen alkuperäinen tiiliseinä vuodelta 1924. Punainen Mylly on toteutettu pieteetillä ja perinteitä kunnioittaen, mikä inspiroi itseäni aikoinaan hankkimaan asunnon juuri siitä kiinteistöstä. Omakotitalomme ilmeeseen halusimme tuoda jotain samaa, Fanny kertoo.

Tiilipäädyt tuovat omaleimaisuutta

Hannukselat rakentavat taloaan itse, ja rakentaminen on tapahtunut oman työpäivän jälkeen. Ammattilaisia Hannukselat ovat toki käyttäneet siellä, missä oma osaaminen ei ole riittävää, kuten sähkötöissä ja tiiliseinien muurauksessa. Taloa on rakennettu rauhassa ja ensimmäisenä vuotena tontin hankinnan jälkeen paikalla lähinnä retkeiltiin ja kaadettiin puita.

Nyt Hannukseloiden talo on kuitenkin pitkällä ja tiiliseinät tuovat talon julkisivuun juuri sitä personnallista ilmettä ja omaleimaisuutta, jota pariskunta kodilleen on halunnut. Harkkopinnat kahdella muulla seinällä on rapattu vaaleiksi ja pinta on lähes sileää. Sekin tuo hyvän kontrastin julkisivuun.

– Tiilenä seinissä on Kartano-tiiltä. Se oli myös muurarimme suositus, kun olimme kertoneet hänelle visiomme seinistä. Raikkoselta saimme erinomaista palvelua ja tiili on juuri niin rujonkaunista ja vanhan oloista kuin halusimme. Tilauksen teimme saman tien ilman mitään näytekappaleita. Kahteen seinään meni kaikkiaan 50 tiililavallista, Niklas Hannuksela listaa.

Tiiliseinien muurauksessa nähtiin vaivaa. Syksyllä 2022 muurattiin ensin toinen seinä, sitten tuli talvi väliin ja toinen seinä sai tiilipintansa keväällä 2023. Talon arkkitehtipiirustuksissa tiiliseinien ilmettä ei ollut tarkennettu, vaan seinien ladontaa ja koristekuviointia sekä ikkunoiden ylitykset suunniteltiin työn edetessä.

– Vähän ehdin jo miettiä, tuliko ikkunakohdista turhankin koristeellisia, mutta näin jälkikäteen voin onneksi todeta, että ei tullut. Muurarimmekin oli tyytyväinen kädenjälkeensä. Itse asiassa jopa niin paljon, että hän suunnitteli tekevänsä omankin talon kyseisestä tiilestä, Fanny Hannuksela sanoo.

 

 

Kuvat: Fanny Hannuksela