Turun AMK:n EduCity kokoaa kampuksen toiminnat yhteen

Turun ammattikorkeakoulun uusi kampusrakennus valmistui heinäkuussa 2020 ja se otettiin koko AMK-yhteisön käyttöön syksyllä. EduCity on uuden ajan opiskelurakennus monimuoto-oppimisympäristöineen ja erilaisine projekti- ja työskentelytiloineen.

Artikkeli | Maritta Koivisto 25.3.2021

Monimuotoympäristöt ovat arkipäivää toimitiloissa, mutta opetusympäristöissä ne ovat vielä verrattain uusi asia. Monimuotoympäristöt ovat muunneltavissa vaihtelevien tarpeiden mukaan – opiskella voi missä ja milloin vain. EduCity:ssä perinteiset luokat on korvattu erilaisilla monimuotosta oppimista tukevilla ratkaisuilla sekä avoimilla projekti- ja työskentelytiloilla.

Rakennuksen väliseinät pääosin lasia ja paljon avonaista tilaa

EduCityn keskellä on suuri ja valoisa aula, jossa sijaitsevat oleskelu- ja kohtaamispaikkana tai katsomona toimivat betonirakenteiset ”Taidon portaat”.

Aulassa on myös yli 30:n neliömetrin kokoinen läpinäkyvä mediaseinä, joka mahdollistaa esimerkiksi elokuvanäytösten järjestämisen.

Rakennuksen julkisivuissa on käytetty tiilen ohella sileämuottipintaisia vaaleanharmaita betonielementtejä. Koska rakennus täyttää koko tontin, perinteisten ulkoalueiden sijaan piha-alueet ratkaistiin etelään päin avautuvilla useilla kattoterasseilla. Terassit toimivat niin tauko- kuin opiskelutiloinakin. Rakennuksen Kupittaanpuiston puoleisella sivulla talon käyttäjiä ilahduttavat laajat maksaruohon peittämät terassit, joille on pääsy kaikista kerroksista.

Yhteiskäyttöisten oppimistilojen lisäksi EduCityssä on laboratorio- ja erityistiloja, henkilöstön työympäristö ja sisäisten palveluiden keskittymä Service Centre. Ensimmäisessä kerroksessa sijaitsee ravintola ja koko kampusalueen ensimmäinen pub. EduCityn valmistumisen myötä Turun ammattikorkeakoulun toiminta siirtyi Linnankadun taidekampusta ja Salon toimipistettä lukuun ottamatta Turun Tiedepuiston alueelle.

Paalujen varassa

Tontin maaperä on savea ja sorakerrostumia. Rakennus on perustettu paalujen varaan. Runko koostuu pilarielementeistä sekä elementtiväliseinistä ja kantavista elementeistä, kuten hissi- ja porrashuoneet. Vaakarakenteet ovat pääosin jännebetonipalkkeja ja ontelolaattoja. Kantavien rakenteiden suunnittelukäyttöiäksi on määritelty 100 vuotta. Rakennus on jäykistetty neljällä porrashuoneella.
Väestönsuojaa rakennukseen ei tehty tässä vaiheessa.

Turun ammattikorkeakoulun lisäksi kampusrakennukseen muuttivat myös Nordea, Cloetta, Unica ja Ewals Cargo. Rakennuksen kerrosala on 18 500 neliömetriä ja sen tilavuus on yli 100 000 kuutiota.