Uskaltautuako asuntokaupoille?

Korkojen nousu ja inflaatio ovat tehneet kuluttajista varovaisia, mikä näkyy asuntomarkkinoiden hiljentymisenä. Asuntokaupoille kannattaisi kuitenkin lähteä, mikäli tarvetta on ja oma talous sallii, sillä nyt jos koskaan on ostajan markkinat.

Blogi | Tiina Kaskiaro 2.11.2023

Asuntonäytöillä on ollut viime aikoina hiljaista. Ylen uutisen mukaan suomalaiset kotitaloudet nostivat asuntolainoja syyskuussa huomattavasti vähemmän kuin viime vuonna vastaavana ajankohtana. Syyt ovat kaikille tuttuja: korkojen nousu ja inflaatio ovat ajaneet kotitaloudet ahtaalle ja saaneet varovaisiksi nekin kuluttajat, joiden talouden tilanne ja asema työssä on vakaa.

Asuntokaupoille kannattaisi kuitenkin lähteä, mikäli tarvetta on ja oma talous sallii, sillä nyt jos koskaan on ostajan markkinat. Tarjontaa asunnoista on hyvin ja hinnat ovat laskeneet aiempaa maltillisemmalle tasolle.

Selvää on, että nykytilanne ei kestä ikuisesti. Joidenkin arvioiden mukaan käänne voi olla edessä jo ensi vuonna. Inflaatio on jo hidastunut, ja kun korkotaso alkaa laskea ja kysyntä elpyy, on odotettavissa, että hinnat lähtevät jälleen kipuamaan ylöspäin. Voi olla, ettei toista näin otollista hetkeä asuntokauppojen tekemiseen vähään aikaan nähdä.

Toki asunnonvaihtajia on kaupoille uskaltautunutkin. Kuluttajien varovaisuus näkyy kuitenkin asuntokaupan ketjuuntumisena. Kahden asunnon loukun pelossa useimmat haluavat – hyvin ymmärrettävästi – saada vanhan asuntonsa kaupaksi ennen uuden ostamista, ja ehdollisten kauppojen määrä on näin ollen lisääntynyt. Tämä hyydyttää osaltaan markkinoita. Tilanne laukeaisi, jos ensiasunnon ostajat löytäisivät tiensä asuntokaupoille.

Markkinatilanne onkin nyt erityisen suotuisa ensiasunnon ostajille, sillä heidän ei tarvitse huolehtia vanhan asunnon myynnistä ja sen mahdollisesta arvonlaskusta. Kun asuntosijoittajatkin ovat vähentyneet markkinoilta, myös pienempiä kerrostaloasuntoja on nyt hyvin saatavilla ja mahdollisuudet löytää omiin tarpeisiin sopiva asunto kohtuuhinnalla ovat paremmat kuin aikoihin. Vaikka nollakorkojen aika on ohi, pitkällä aikavälillä asunnon omistaminen on yleensä kannattava sijoitus.

Asunto on tavalliselle ihmiselle elämän suurimpia ja tärkeimpiä hankintoja, ja sitä kuuluukin harkita tarkoin. On ymmärrettävää, että epävarma maailmantilanne saa monet painamaan jarrua, mutta jos oma asunto on haaveissa ja talous vakaalla pohjalla, kannattaa asiaa pohtia vielä toisenkin kerran: olisiko oikea ostohetki sittenkin nyt eikä hamassa tulevaisuudessa?