Ajurien talli Helsingin Punavuoressa voitti Kestävä Kivitalo -palkinnon 2022

Tiilestä rakennetuilla kiinteistöillä on merkittävä rooli kaupunkiemme rakennetussa ympäristössä. Uusiokäyttökohteet ovat usein vanhoja tehtaita, mutta muutoskohde voi olla myös eläinsuoja, kuten vanha tallirakennus Helsingin Punavuoressa. Ajurien talli on uunituore vuoden 2022 Kestävä kivitalo -kilpailun voittaja.

Artikkeli | Tia Härkönen 13.10.2022

Ajurien talli Punavuoressa on 1900-luvun alussa rakennettu entinen hevostalli, joka oli ollut 1960- luvulta asti varastokäytössä. Suojeltu rakennus oli säilynyt hyvin alkuperäisasussaan, kunnes se vuosina 2020–2022 muutettiin asuntokäyttöön. Muutostyön suunnitteli Avarrus Arkkitehdit Oy.

Tallien tilallinen suunnittelu oli haasteikas, kun hevosille, kärryille ja heinille suunniteltu rakennus piti muuttaa ihmisten asunnoiksi. Osa tiloista on hyvin kapeita ja esimerkiksi vanhojen ikkunoiden ja ovien sijainti määrittää osaltaan tilojen sijaintia. Rakennuksessa on 18 asuntoa, joista 12 on kaksikerroksisia. Asuntojen koko vaihtelee noin 40 ja 90 neliömetrin välillä.

Yli satavuotias hevostalli muutettiin asunnoiksi lähes käsityönä

Kestävä Kivitalo -palkinto myönnetään yrityksille ja yhteisöille, jotka ovat osallistuneet laadukkaasti tiilestä ja betonista paikalla rakennettujen rakennusten toteutukseen. Ajurien tallin konvertio täyttää vaatimukset täydellisesti.

Vaikka rakennus oli päässyt huonoon kuntoon, voitiin vanha runko hyödyntää lähes kokonaan. Tiiliseinät vahvistettiin ja lisälämmöneristettiin muuraamalla sisäpuolinen rivinteeraus puolesta kivestä aina puoleentoista kiveen asti. Paikalla valettua betonia käytettiin perustusten vahvistamiseen, uusiin välipohjiin ja muutamien seinien tukemiseen. Yksi suurimmista haasteista oli kylmän tilan muuttaminen lämpimäksi.

– Erityisesti tarkasteltiin rakenteiden liikkumista ja kosteuskäyttäytymistä. Onneksi massiivirakenteinen tiili tasaa kosteutta ja toimii loistavasti sekä kylmissä että lämpimissä rakenteissa, projektin pääsuunnittelija, arkkitehti SAFA Pauli Siponen Avarrus Arkkitehdit Oy:stä sanoo.

– Koko hankkeen voidaan sanoa olleen käsityötä, toteaa toimitusjohtaja Hannu Taskinen kohteen pääurakoinnista vastanneesta Lakewood Oy:stä.

Elinkaari alkaa nollasta

Kestävä Kivitalo -palkintoraadin mukaan erityishuomion ansaitsee peruskorjauksessa aikaansaatu innovatiivinen ja persoonallinen lopputulos. Rakennus on hyvä esimerkki siitä, miten vanhoja rakennuksia tulisi kehittää ja peruskorjata niin, että niille saadaan kokonaan uusi ja nykypäivän vaatimukset täyttävä käyttötarkoitus rakennuksen historiallisen arkkitehtuurin siitä kärsimättä.

Nyt Ajurien talli on paremmassa loistossa kuin koskaan, kun rakennus on peruskorjattu pieteetillä ja historiaa kunnioittaen.

– Rakennuksen elinkaari alkoi uudelleen nollasta. Tulevat sukupolvet saavat nauttia ainutlaatuisesta rakennuksesta, sen historiasta sekä tekijöitten käsityötaidosta, Taskinen toteaa.

– Varsinkin massiivitiilirakennuksen elinkaarelle on vaikea ennustaa loppua. Sen voi tarvittaessa muuttaa seuraavaan käyttötarkoitukseen taas sadan vuoden päästä. Aina kannattaa korjata, jos vain suinkin on mahdollista, Siponen lisää.

AJURIEN TALLI, Punavuorenkatu 16, Helsinki

  • Vanhaan tallirakennukseen toteutettiin 18 asuntoa
  • Suunnittelija: Avarrus Arkkitehdit Oy
  • Rakennuttaja: Helsingin Top 41
  • Laajuus n. 2 000 m²
  • Rakennusvuosi 1906, muutostyöt 2020–2022
  • Runkorakenne: tiili
  • Korjaustyön tiilet: Wienerberger

Kestävä Kivitalo -palkinto
Kestävä Kivitalo -palkinto myönnetään yrityksille ja yhteisöille, jotka ovat osallistuneet laadukkaasti tiilestä ja betonista paikalla rakennettujen rakennusten toteutukseen. Toiminnalle luotiin suuntaviivat vuonna 1994 Rudus Oy:n (silloinen Lohja Rudus) aloitteesta.