Suomen matkassa – 100 vuotta suomalaisia kivirakennuksia

Esittelemme merkittäviä kivirakennuksia Suomen itsenäisyyden ajalta.

Blogi | Jussi Mattila 19.5.2017

2017 on itsenäisen Suomen 100-vuotisjuhlavuosi. Juhlan aihetta todella on, kansakunnan kestettyä myrskyisiä aikoja ja kehityttyä kansainvälisesti ihailluksi hyvinvointivaltioksi. Me kivirakentajat olemme ylpeitä saadessamme osallistua juhlavuoteen ja viralliseen ohjelmaan omalla kampanjallamme.

Kivipohjaiset rakennusmateriaalit ovat olleet vahvasti mukana rakentamassa Suomea. Vuosikymmenten varrelle mahtuu niin koko kansalle tuttuja kansallisia monumentteja, yhteiskunnallisen ja teollisen kehityksen muita symboleja kuin myös asumisen ja rakentamisen muutosta. Nämä ovat myös lähtökohdat kampanjallemme.

Esittelemme juhlavuonna 2017 jokaiselta itsenäisen Suomen vuosikymmeneltä rakennuksia, jotka heijastavat kansakunnan kehitystä ja kasvua nykypäivään asti. Suurin osa esiteltävistä rakennuksista on edelleen käytössä, vaikka käyttötarkoitus saattaakin olla muuttunut matkan varrella.

Rakennukset ovat ikkunoita sekä aikakauteen että yhteiskunnan kehitysvaiheeseen. Isommat yhteiskunnalliset uudistukset, kuten vaikkapa koulujärjestelmää, sairaanhoitoa tai teollistumista koskevat ovat edellyttäneet fyysistä infrastruktuuria eli usein juuri kivirakennuksia kouluiksi, sairaaloiksi ja vaikkapa voimaloiksi.

Yhteistä ja arvokasta historiaamme tarkastelevalla kampanjalla haluammekin onnitella ja juhlistaa 100-vuotiasta Suomea. Matkamme jatkuu ja sekä vanhat että tulevat kivirakennukset ovat mukana myös seuraavalla Suomen vuosisadalla. Rakennetaan yhdessä hyvä tulevaisuus.

Tervetuloa mukaan matkalle!