Artikkelit

Suomen matkassa – 100 vuotta suomalaisia kivirakennuksia

2017 on itsenäisen Suomen 100-vuotisjuhlavuosi. Juhlan aihetta todella on, kansakunnan kestettyä myrskyisiä aikoja ja kehityttyä kansainvälisesti ihailluksi hyvinvointivaltioksi. Me kivirakentajat olemme ylpeitä saadessamme osallistua juhlavuoteen ja viralliseen ohjelmaan omalla kampanjallamme.

Kivipohjaiset rakennusmateriaalit ovat olleet vahvasti mukana rakentamassa Suomea. Vuosikymmenten varrelle mahtuu niin koko kansalle tuttuja kansallisia monumentteja, yhteiskunnallisen ja teollisen kehityksen muita symboleja kuin myös asumisen ja rakentamisen muutosta. Nämä ovat myös lähtökohdat kampanjallemme.

Esittelemme juhlavuonna 2017 jokaiselta itsenäisen Suomen vuosikymmeneltä rakennuksia, jotka heijastavat kansakunnan kehitystä ja kasvua nykypäivään asti. Suurin osa esiteltävistä rakennuksista on edelleen käytössä, vaikka käyttötarkoitus saattaakin olla muuttunut matkan varrella.

Rakennukset ovat ikkunoita sekä aikakauteen että yhteiskunnan kehitysvaiheeseen. Isommat yhteiskunnalliset uudistukset, kuten vaikkapa koulujärjestelmää, sairaanhoitoa tai teollistumista koskevat ovat edellyttäneet fyysistä infrastruktuuria eli usein juuri kivirakennuksia kouluiksi, sairaaloiksi ja vaikkapa voimaloiksi.

Yhteistä ja arvokasta historiaamme tarkastelevalla kampanjalla haluammekin onnitella ja juhlistaa 100-vuotiasta Suomea. Matkamme jatkuu ja sekä vanhat että tulevat kivirakennukset ovat mukana myös seuraavalla Suomen vuosisadalla. Rakennetaan yhdessä hyvä tulevaisuus.

Tervetuloa mukaan matkalle!

Jussi Mattila

Jussi Mattila

Olen Tampereella perheeni kanssa asuva utelias tutkijaluonne, ja toimin muun ohessa elinkaaritekniikan dosenttina Tampereen teknillisessä yliopistossa.

Betoniteollisuus ry:n toimitusjohtajana pidän tärkeänä yhteiskunnan uudistamista terveen kilpailun keinoin sekä rakennusalan kaukonäköistä kehittämistä ja innovaatioita. Puhun ja kirjoitan monipuolisesti myös kestävästä rakentamisesta ja työturvallisuuden parantamisesta.

Työn ulkopuolella olen kiinnostunut omatoimirakentamisesta ja mökkeilystä sekä kuntoliikunnasta ja metsästyksestä.

Jätä kommentti

Kommenttisi*

Nimi*
Kotisivut

Sinua saattaa kiinnostaa
Suomi muuttuu rakennustyömaa kerrallaan
Rakentamisesta pilottiympäristö normienpurulle
Kivi kiertämään
Purkaa vai korjata -väittelystä kokonaisvaltaiseen elinkaariajatteluun