Tulevaisuuden betonia?

Rakennuselementtejä voidaan tulostaa jatkossa 3D-tekniikalla. 

Blogi | Jussi Mattila 11.5.2017

Yleisradio kertoi viime viikolla rakentamisen vallankumouksesta. Uutinen käsitteli rakennuselementtien 3D-tulostamista. Teema on ollut kovasti pinnalla ja nyt tälle uusimmalle innovaatiolle povataan jopa kansainvälistä läpimurtoa.

Mitä automatisointi ja digitalisointi tuo rakentamiseen? Ensinnäkin on todettava, että laatu ainakin tulee olemaan tasaista, kun siitä vastaa kone. Toiseksi työstettävän elementin muoto ei enää määrittele tuotantokustannusta. Kantikasta ja kurvikasta saa koneesta samaan hintaan. Kolmas huomion arvoinen asia on se, että betoni on käytännössä ainoa materiaali, josta järkevällä kustannustasolla pystyy rakennusosia tulostamaan.

Nähtäväksi jää miten 3D-tulostaminen lopulta rakentamista muokkaa, mutta ainakin se ilmentää innovaatioiden voimaa. Periaatteessa se voisi myös lisätä suunnittelijoiden mahdollisuuksia, kun kustannusten määräytyminen muuttuisi. Varsinainen vallankumous edellyttänee silti vielä muun muassa kustannustason kohtuullistamista.

Rakentaminen on uudistusvoimainen toimiala toisinaan kuullusta, hieman toisenlaisestakin mainepuheesta huolimatta. Aiemmin on esimerkiksi kerrottu digitalisoinnin mahdollistamasta hackatonista Mikkelissä. 3D-tulostamisen vauhdittajana on toiminut Tekes. Innovaatioiden tukeminen onkin paljon puhuttujen julkisten yritystukien tärkeää ydintä edistäen talouden uudistumista.