Artikkelit

Betoni, uusi puu

Guggenheimin säätiön arkkitehtikilpa Helsingissä starttasi. Säätiö kehottaa laajempaan näkemykseen suunnittelussa. Tämä tarkoittaa säätiön johtajan Richard Armstrongin mukaan sitä, ettei puista museota toivota, mutta puulla tulisi olla inspiroiva rooli rakennuksen eri osissa.

Linjaus on erinomainen. Ilmasto-olosuhteiltaan vaativa rakennuspaikka tarvitsee äärimmäisen kestävän rakennuksen. Se syntyy toisesta kotimaisesta rakennusmateriaalista, kivestä. Kivinen Guggenheim Helsinki vaatii vain kohtuullisia huoltotoimia, moneen muuhun materiaaliin verrattuna.

Suomi on myös metsien maa ja olisi erikoista, jos puulla ei olisi helsinkiläisessä Guggenheimin museossa näkyvää roolia. Toivottavasti saamme maailman huippuarkkitehdeiltä erinomaisia ideoita siitä, kuinka kotimaisella puulla rakennetaan kävijöitä ja taiteilijoita inspiroivaa sisätilaa. Ja toivottavasti ratkaisuissa nähdään myös monenlaisten kotimaisten puulajien luovaa käyttöä.

Tutkimusten mukaan suomalainen haluaa asua kivitalossa ja rauhoittua metsässä. Hybridi-Guggenheim täyttää nämä molemmat toiveet erinomaisesti.

Guggenheimin ympärillä on puhuttu paljon siitä, miten puurakentamista voitaisiin edistää taidemuseon avulla. Nyt siihen on saatu linjaus. Voisikin ehkä sanoa, että betoni on uusi puu.

Tiina Kaskiaro

Tiina Kaskiaro

Olen helsinkiläistynyt diplomi-insinööri ja tehnyt suurimman osan työurastani markkinoinnin ja viestinnän parissa.

Minua erityisesti kiinnostavat näkökulmat ovat kestävä rakennettu ympäristö, rakentamisen vaikutukset ympäristöön, resurssi- ja materiaalitehokkuus, asuminen sekä insinöörin silmin tarkasteltu arkkitehtuuri.

Vapaa-ajalla kierrän maailmaa avoimin silmin, liikun luonnossa, laskettelen ja sukellan. Myös hyvä ruoka ja viinit kuuluvat harrastuksiini.

Jätä kommentti

Kommenttisi*

Nimi*
Kotisivut

Sinua saattaa kiinnostaa
Suomen matkassa – 100 vuotta suomalaisia kivirakennuksia
Tiedote: Betonirakenteiden lujuusongelmien syihin saatu selkoa
Kyllä kansa tietää
Kivi kiertämään