Oma ja kohtuuhintainen koti on kullan kallis

Kaupungistuminen kysyy rakentamista

Suomi on keskellä isoa muutosta. Väestö keskittyy ja yhteiskunta kaupungistuu. Kivirakentaminen on tämän murroksen ytimessä. Kaupunkialueiden talouskasvun turvaaminen edellyttää uusia kohtuuhintaisia koteja. Alueilla, joissa kärsitään väestökadosta, vanhan rakennuskannan osalta tulee puolestaan pohdittavaksi remontti, muuntaminen uuteen käyttöön tai purkaminen.

Hyvä asuminen on monen asian summa

Koti on ihmiselle tärkeä paikka. Asumiseen liittyvät niin kustannukset, terveys, kodin viihtyvyys kuin tietysti myös turvallisuus. Asunnon tulisi myös sijaita niin, että työmatkat pysyvät järkevinä. Nämä ovat yksilölle ja yhteiskunnalle tärkeitä näkökohtia, joihin vapaan kilpailun mahdollistamilla uusilla innovaatioilla päästään.

Kaavalla pakottamisella on lyhyet jäljet

Kaavalla ahtaaseen muottiin pakottaminen esimerkiksi asuntotyyppien ja materiaalivalinnan suhteen on lyhytnäköistä. Sen sijaan turvaamalla monipuolinen tonttitarjonta synnytetään myönteisiä vaikutuksia sekä eriytyviin asumistoiveisiin että asumisen kustannuksiin.

Asumisen kustannukset eivät synny hetkessä

Kohtuuhintainen asuminen ei ole tavoittamaton unelma, mutta keinot on valittava oikein. Kaavan rakennusmateriaalipakolla tai ylisääntelyllä ei menestytä. Sääntelyn järkevä kehittäminen vaikuttaa suoraan asumisen kustannuksiin. Asumisen elinkaarikustannuksiin vaikuttavat asunnon ostohinnan lisäksi merkittävästi kohtuullisina pysyvät kunnossapitokustannukset sekä energiankulutus.

 

Tutustu ja osallistu aiheeseen liittyvään keskusteluun alla olevista linkeistä:

3 pointtia kohtuuhintaisten asuntojen lisäämiseksi

Suomalainen rakentaminen on Euroopan parasta