Pateniemenranta Oulussa inspiroi perheen kivitalon rakentamiseen

Omarantaisia pientalotontteja ei ole Oulussa kaavoitettu paljoakaan, joten Pateniemenranta on tarjonnut harvinaista herkkua omakotitalorakentajille. Yhden rakentajaperheen rakennusprojekti starttasi uima-altaasta.

Artikkeli | Tia Härkönen 1.12.2023

Pateniemenranta sijaitsee noin kymmenen kilometriä Oulun kaupungin keskustasta pohjoiseen ja kuuluu Pateniemen ja pieneltä osalta Herukan kaupunginosiin. Alue rajautuu lännessä mereen, idässä ja etelässä Länsi-Patelan pientaloalueeseen ja pohjoisessa Ojakylän pientaloalueeseen.

Pateniemenranta jakautuu kolmeen osa-alueeseen, joista kukin muodostaa yhden kokonaisuuden omalla identiteetillä. Jo kaavoituksessa on haluttu luoda erityyppisiä kokonaisuuksia tuleville asukkaille. Pateniemenrantaan saavutaan itäosan läpi, joka on tummien harjakattoisten puutalojen alue. Pohjoisosa on korkeamman rakentamisen vyöhyke. Se on tummien kivitalojen alue, jossa julkisivut ovat pääosin kiveä – puhtaaksi muurattua tiiltä tai rapattuja. Eteläosa on harjakattoisten talojen alue, jossa rakennukset voivat olla puu- tai kivijulkisivuisia.

Alueelta tontin hankkineen Määtän perheen innoittajana oli alueen omaleimaisuus. Kaikki sai alkunsa, kun perheen äiti lenkkeili meren rannassa, ja ajatteli, että tuossapa olisi ihana talon paikka. Tyttäret unelmoivat uima-altaasta ja perheen isän mielestä kivitalo oli paras vaihtoehto meren rantaan.

– Meillä ei ollut varsinaista tarvetta uuden talon rakentamiseen. Mutta kun tämä tontti tuli myyntiin, halusimme ostaa sen heti maiseman ja meren takia, Määtät kertovat.

Kivitalon energiatehokkuus innosti

Perhe valitsi tulevaksi kodikseen yksilöllisen, harkkorakenteisen Lakka Kivitalon. Yksi syy sen valintaan oli energiatehokkuus. Rakennuksen energiatehokkuuteen onkin kiinnitetty erityistä huomiota ja harkkorakenne tukee sitä. Pääasiallisena lämmönlähteenä on maalämpö. Talon yksi erikoisuus on talon keskellä sijaitsevaan, betonista valettuun portaikkoon integroitu leivinuuni. Betonikuutio sitoo uunin lämpöä ja luovuttaa sen hiljalleen huoneistoon.

Sähköisesti toimivat aurinkosuojaverhot ikkunoissa tasaavat huonetilan lämpöä ja lisäävät asumisen viihtyvyyttä. Meren puolen katos suojaa myös liialta auringon paahteelta. Maalämpöpumppuun kytketty jäädytyslaite huolehtii edullisesti viilennyksestä tarvittaessa.

– Kivitalo oli meillä ykkösvaihtoehtona alusta alkaen. Vertailimme kuitenkin kivi- ja puutalojen hintoja. Ne olivat samalla viivalla eli senkin suhteen päätös kivitalon puolesta oli helppo, perheen isä sanoo.

Kaksikerroksinen asuinrakennus yhdistyy yksikerroksiseen siipeen, jossa ovat kodinhoitotilat, autotalli ja autokatos. Meren puolella on saunatilat ja iso lasitettu terassi. Se on perheen isän mukaan ”talon paras paikka”. Terassilta on avoin näkymä merelle ja pienen tulisijan ansiosta siellä voi oleskella ympäri vuoden. Siellä on myös uima-allas.

– Koko taloprojekti on aloitettu uima-altaan pohjakaivosta, perheen isä toteaa ja esittelee ”Infinity poolia”, jossa vesi näyttää valuvan altaasta suoraan mereen.

.

Kuvat: Vesa Ranta