Pirkkalan koulukampus on tiilien karkkikauppa

Minimalistisessa maailmassa maksimalistinen väri-ilottelu räjäyttää tajunnan. Pirkkalan koulukampuksen julkisivuista löytyy seitsemää tiiliväriä ja 14 eri tiilityyppiä. Jokaisesta tiilestä julkisivussa on kahta pintavaihtoehtoa, sekä lusto että leikattu. Lopputulos ei ole lainkaan levoton, vaan huikean kaunis.

Artikkeli | Dakota Lavento 16.4.2024

Tiili on julkisivumateriaalina kestävä, pitkäikäinen ja huoltovapaa, ja se vanhenee kauniisti. Terveelliset ja turvalliset tiili- ja harkkorakenteet takaavat kestävän rakenteen riippumatta rakennuksen käyttötarkoituksesta.

Pirkkalan keskustaan Vähäjärven rannalle rakennettu noin 20 000 neliön suuruinen koulukampus koostuu yhdeksästä noppamaisesta osasta, joiden erisävyiset tiilipinnat jatkuvat myös sisätiloihin. Sen materiaalipaletissa korostuu maanläheisten sävyjen ja tiilipintojen elävyys, rouheus, aitous ja luonnollisuus. Eläväisen tiilijulkisivun pinnat heijastavat valoa eri tavoin vuorokauden ajan, valoisuuden ja katsojan sijainnin mukaan. Kokonaisuus näyttää hyvin erilaiselta kauempaa katsottuna. Rakennusta lähestyttäessä koko pinnan ja värien sekä yksityiskohtien kirjo vähitellen paljastuu.

Pirkkalan kunnan tilapalvelupäällikkö Timo Orjala kertoo, että tiilijulkisivua edellytettiin jo asemakaavassa, joko puhtaaksimuurattuna tai rapattuna.

– Arkkitehtisuunnittelussa päädyttiin paikallamuurattuun tiileen. Elinkaarikestävyys on ominaisuus, jota arvostamme, hän kertoo.

Yhdeksän nopan ”kylä”

Pirkkala-kampus on kunnan historian suurin rakennushanke. Rakennuksena se on monimuotoinen paitsi ulkomuodoltaan myös käyttötarkoitukseltaan. Betonirunkoinen koulukampus näyttää siltä, kuin siinä olisi monta rakennusta saman katon alla. Moderni koulukeskus yhdistää opetus- ja kulttuuritoiminnan, ja tarjoaa puitteet myös kunnan päätöksentekoon. Se korvaa kaksi vanhaa koulurakennusta ja tarjoaa tilat noin 1 500 peruskoululaiselle, esikoululaiselle, varhaiskasvatusikäiselle ja henkilökunnalle. Iltaisin ja viikonloppuisin tilat ovat avoinna nuoriso- sekä yhdistys- ja harrastustoimintaa varten. Kampukseen siirtyy kansalaisopisto ja siellä kokoontuu myös kunnanvaltuusto.

Kaikkien käyttötarkoitusten ja erilaisten tilatarpeiden yhdistäminen ei ollut aivan yksinkertaista. Timo Orjala kertoo, että kaikki tilaratkaisut oli tarkasti mietitty ja suunniteltu yhdessä käyttäjäryhmien kanssa jo hankesuunnitteluvaiheessa. Tarpeet olivat hyvin moninaiset.

Koulukampus on rakennusmassaltaan hyvin suuri.  Arkkitehtisuunnittelusta on vastannut BST-Arkkitehdit. Tiilen käytöllä ja noppamaisuudella suuri kokonaisuus saatiin näyttämään hallitulta ja pienimittakaavaiselta. Tiiliä kohteessa käytettiin yli 300 000 kappaletta.

Rakennusaikataulu: 2021–2024
Hankkeen kokonaislaajuus: 19 500 brm2
Alustava kustannusarvio: 45 miljoonaa euroa