SuomiAreenassa vähähiilistä tulevaisuutta rakentamassa

Kivirakentajien järjestämässä paneelikeskustelussa käsiteltiin ilmastonmuutosta, kestävän kaupungistumisen tematiikkaa ja vähähiilistä tulevaisuutta edistäviä rakentamisen ja asumisen ratkaisuja.

Blogi | Jussi Mattila 13.7.2022

Porin SuomiAreenassa oltiin 12.7.2022 ajankohtaisten ja tärkeiden aiheiden äärellä Kivirakentajien järjestämässä paneelikeskustelussa Asumisen ilmastoremontti – vähähiilistä tulevaisuutta rakentamassa. Paneelissa aikamme haasteita ja niiden ratkaisuja pohtivat Tomi Aimonen, kotimaisten kiinteistösijoitusten johtaja Ilmariselta; Juha Kostiainen, YIT:n kaupunkikehitys- ja vastuullisuusjohtaja; Petri Kähkönen, Consolis Parman markkinointipäällikkö sekä Kai Mykkänen, Kokoomuksen kansanedustaja. Tilaisuuden juonsi Betoniteollisuus ry:n toimitusjohtaja Jussi Mattila.

Keskustelussa käsiteltiin ilmastonmuutosta, kestävän kaupungistumisen tematiikkaa ja vähähiilistä tulevaisuutta edistäviä rakentamisen ja asumisen ratkaisuja niin alan yritysten kuin yhteiskunnallisen päätöksenteon näkökulmasta. Panelistit lähestyivät aihetta kukin oman asiantuntijaroolinsa kautta, mutta puheenvuoroissa korostui jaettu ymmärrys nykytilanteesta ja yhteinen tahtotila ympäristö- ja ilmastoystävällisen rakentamisen ja asumisen kehittämiseksi.

Selväksi kävi, että ilmastotavoitteet ja niiden vaatimat toimet tiedostetaan hyvin niin rakennuttajien, tuoteteollisuuden, sijoittajien kuin päättäjien keskuudessa ja töitä tehdään aktiivisesti. Vaikuttavia ratkaisuja päästöjen vähentämiseksi on jo saavutettu ja kehitys on yhä kiihtyvää. Samaan aikaan kaupungit kasvavat ja tarve kohtuuhintaiselle asuntotuotannolle on kovaa. Myös tästä käytiin keskustelua. Ympäristöystävälliseen lopputulokseen voidaan rakentamisessa päästä monilla erilaisilla ja eri hintaisilla ratkaisuilla, ja panelistit olivat yksimielisiä sen suhteen, että julkisen rakentamisen kohdalla tulisi valita kahdesta yhtä hyvästä vaihtoehdosta edullisempi. Ylipäätään nähtiin, että liian yksityiskohtaisen sääntelyn sijasta tulisi antaa markkinoiden toimia ja kannustaa yrityksiä tuottamaan niin ympäristöä kuin kuluttajia parhaiten palvelevia ratkaisuja.

Kivirakentajat kiittävät kaikkia panelisteja mainiosta keskustelusta ja asiantuntevista näkemyksistä. Tältä pohjalta on hyvä jatkaa yhdessä työtä vähähiilisen tulevaisuuden eteen!

Paneelikeskustelu on kokonaisuudessaan katsottavissa MTV Katsomossa.