Artikkelit

Tulevaisuuden betonia?

Yleisradio kertoi viime viikolla rakentamisen vallankumouksesta. Uutinen käsitteli rakennuselementtien 3D-tulostamista. Teema on ollut kovasti pinnalla ja nyt tälle uusimmalle innovaatiolle povataan jopa kansainvälistä läpimurtoa.

Mitä automatisointi ja digitalisointi tuo rakentamiseen? Ensinnäkin on todettava, että laatu ainakin tulee olemaan tasaista, kun siitä vastaa kone. Toiseksi työstettävän elementin muoto ei enää määrittele tuotantokustannusta. Kantikasta ja kurvikasta saa koneesta samaan hintaan. Kolmas huomion arvoinen asia on se, että betoni on käytännössä ainoa materiaali, josta järkevällä kustannustasolla pystyy rakennusosia tulostamaan.

Nähtäväksi jää miten 3D-tulostaminen lopulta rakentamista muokkaa, mutta ainakin se ilmentää innovaatioiden voimaa. Periaatteessa se voisi myös lisätä suunnittelijoiden mahdollisuuksia, kun kustannusten määräytyminen muuttuisi. Varsinainen vallankumous edellyttänee silti vielä muun muassa kustannustason kohtuullistamista.

Rakentaminen on uudistusvoimainen toimiala toisinaan kuullusta, hieman toisenlaisestakin mainepuheesta huolimatta. Aiemmin on esimerkiksi kerrottu digitalisoinnin mahdollistamasta hackatonista Mikkelissä. 3D-tulostamisen vauhdittajana on toiminut Tekes. Innovaatioiden tukeminen onkin paljon puhuttujen julkisten yritystukien tärkeää ydintä edistäen talouden uudistumista.

Jussi Mattila

Jussi Mattila

Olen Tampereella perheeni kanssa asuva utelias tutkijaluonne, ja toimin muun ohessa elinkaaritekniikan dosenttina Tampereen teknillisessä yliopistossa.

Betoniteollisuus ry:n toimitusjohtajana pidän tärkeänä yhteiskunnan uudistamista terveen kilpailun keinoin sekä rakennusalan kaukonäköistä kehittämistä ja innovaatioita. Puhun ja kirjoitan monipuolisesti myös kestävästä rakentamisesta ja työturvallisuuden parantamisesta.

Työn ulkopuolella olen kiinnostunut omatoimirakentamisesta ja mökkeilystä sekä kuntoliikunnasta ja metsästyksestä.

Jätä kommentti

Kommenttisi*

Nimi*
Kotisivut

Sinua saattaa kiinnostaa
Lastensairaala Suomen matkassa eilen ja tänään
Terveellinen lähestyminen sisäilmaongelmiin
Katso video: näistä kahdesta syystä lakiehdotusta pitää rukata
Tulevaisuuden kunnassa katse vahvemmin rakentamiseen