Modernien monitoimirakennusten lattiat toteutetaan massapintaisina

Turussa Riimin monitoimitalon suunnittelun lähtökohtana on ollut terveellinen, toimiva ja turvallinen tila rakennuksen kaikille käyttäjille. Luonteva valinta lattioihin oli Fesconin Nanten-lattiapinnoite, jota on kehitetty ja valmistettu Suomessa jo 60 vuoden ajan.

Artikkeli | Tia Härkönen 7.5.2024

Turun Runosmäen monitoimitalo Riimin rakennustyöt alkoivat alkuvuonna 2022. Hanke valmistuu suunnitelmien mukaisesti, ja rakennusta viimeistellään käyttäjiä varten. Ensimmäisten joukossa tiloissa aloittaa päiväkoti, ja myös kirjasto avautuu toukokuussa.

Rakennukseen sijoittuu monipuolisia palveluita. Taloon tulee päiväkodin ja kirjaston lisäksi neuvola, perhekeskus ja nuorisotila. Lisäksi Riimiin on sijoitettu Maarian seurakunnan tiloja: kirkkosali, seurakuntasalit, sakaristo, diakonian vastaanottotila ja kerhotilat.

Sisäilma- ja puhtausluokitus parasta mahdollista

Runosmäen monitoimitalo Riimi on toteutettu tiukimman P1-puhtausluokan mukaisesti. Pintamateriaalien valintaan vaikutti esteettisyyden lisäksi myös kohteen M1-sisäilmavaatimus.

Tältä osin katse kiinnittyy laittoihin, joihin Riimissä on käytetty Fesconin Nanten-lattiapinnoitteita.

Fesconin Nanten-lattioiden asiakkuuspäällikkö Pasi Heinonen kertoo, että Riimi ja esimerkiksi myös Pirkkalan koulukampus ovat varsin tyypillisiä Nanten-massalattiakohteita.

– Kouluihin ja monitoimikiinteistöihin asennetaan usein niin nopeita ja kestäviä akryylipinnoitteita, joustavia ja elastisia polyuretaanipinnoitteita kuin kovia sekä kestäviä epoksipinnoitteitakin, sillä erilaisissa tiloissa lattiapinnoille on hyvin erilaiset vaatimukset.

Hyvä valinta opetus- ja varhaiskasvatustiloihin

Riimissä on massalattioita yhteensä noin 1 500 neliötä. Ne toteutti raisiolainen Coating House Oy.

– Teimme Nanten System 20N-M1 -akryylipinnoitteita esimerkiksi wc- ja suihkutiloihin sekä keittiöön. IV-konehuoneissa, käytävissä ja kummankin kerroksen huonetiloissa on puolestaan polyuretaanipinnoite, yrittäjä Petri Pitkänen kertoo.

Nantenin mattapintainen Decofloor Comfort Plus on yleinen valinta opetus- ja varhaiskasvatustiloihin sekä terveydenhuollon kohteisiin. Polyuretaanipinnoite on Pitkäsen mukaan paitsi esteettisesti tyylikäs myös käyttäjälle miellyttävä, askelmukavuutta lisäävä lattiapinta. Saumattomana se on myös helposti hoidettava ja kestää mekaanista ja kemiallistakin kulutusta.

Monitoimitalon tilaajana on Turun kaupungin ja Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän omistama keskinäinen kiinteistöosakeyhtiö KKOY Runosmäen monitoimitalo.