1920-luku: iloa ja modernisaatiota

1920-luku: iloa ja modernisaatiota

1920-luvulla alkoi kansallinen eheytyminen ensimmäisen maailmansodan, Venäjän vallankumouksen ja kansakunnan väkivaltaisen sisäisen välienselvittelyn jälkeen. Raskaan vuosikymmenen jälkeen ilo palasi arkeen ja talouskin nousi korkeasuhdanteeseen.

Yhteiskunta alkoi modernisoitua. Koko vuosikymmenen kestäneen kieltolain aikaan hauskanpito ja huvittelu eivät lakanneet. Ravintolat, kuten Helsingin Kämp toimivat hyvän tuulen areenoina. Suomessa elinkeinoelämän kehittämiseen kiinnitettiin huomiota ja kansallista kulttuuria ja identiteettiä pyrittiin vahvistamaan.

Osana yhteiskunnan modernisoitumista ja yhteisen identiteetin rakentamista aloitettiin radiotoiminta vuonna 1926, kun Suomen Yleisradio lähetti ensimmäisen radiolähetyksensä. Iso yhteiskunnallinen asia oli myös vuosikymmenen alussa vuonna 1921 voimaan astunut oppivelvollisuuslaki.

Asuntorakentamisessa isoja kysymyksiä olivat työväen asuntokysymyksen ratkominen, asutustoiminnan tukeminen ja yhteiskunnan eheyttäminen. Rakennuksissa eli myös klassismi, joka näkyi muun muassa yksinkertaisina julkisivuina.

kamp_700x500
Hotel Kämp heijastaa huomattavasti vanhemmista juuristaan huolimatta erinomaisesti 1920-luvun modernisaatiota esimerkiksi siksi, että se oli Suomen ensimmäinen hotelli, jossa oli hissi. Moderni rakennus toimi myös ilon vuosikymmenellä paikkana, jossa helsinkiläiset raskaan 1910-luvun jälkeen nauttivat vapaa-ajastaan. Kuva: Hotel Kämp

 

suurradioasema_700x500
Lahden suurradioasema sijaitsee Salpausselän harjulla. Ensimmäinen 10-20 watin tehoinen asema aloitti toimintansa Lahdessa 1920-luvulla. Lähetysten kuuluttajana toimi radioharrastajien sihteeri Edvard Cedergren. Kuva: MV/RHO Soile Tirilä

 

kansakoulu_700x500
Vuonna 1911 Helsinki päätti, että suomenkielisille lapsille rakennetaan kansakoulu Punavuorenkatu 10:een. Sodan vuoksi koulun rakentaminen siirtyi ja rakennus valmistui vuonna 1921.

 

sonckinkatu_700x500
Etu-Töölön asuinkerrostalot Sonckin korttelissa Museokadun varressa heijastavat ajan klassismia. Töölö rakennettiin keskiluokan asuinkaupunginosaksi, samaan aikaan Helsingissä rakennettiin Kallio työväestön kaupunginosaksi. Kuva: MV/RHO Saara Vilhunen

 

dokumentti-ikoni_78x100

Tulosta sisältö:
1920-luku: iloa ja modernisaatiota

 

Siirry seuraavalle vuosikymmenelle! 1930-luku: ääri-ilmiöiden aika

Siirry edelliselle vuosikymmenelle! 1910-luku: maailmanpalo ja itsenäistyminen