1990-luku: uuteen maailmaan

1990-luvun alussa Neuvostoliitto hajosi. Tämä vaikutti Suomeen niin politiikassa kuin taloudessakin. Idänkauppa sukelsi ja kotimainen pankkikriisi syveni historiallisen raskaaksi lamaksi. Yrityksiä kaatui, työttömyys paisui, luottamus tulevaan romahti ja esimerkiksi sääntelemättömien omistusasuntojen rakentaminen käytännöllisesti katsoen pysähtyi.

Tasapainon muuttuessa Suomi astui EU-jäsenyyden myötä länteen. Taloudessa veturiksemme nousi Espoon Keilaniemen yrityskeskittymä ja erityisesti Nokia, jonka matkapuhelimet valtasivat maailmanmarkkinat.

Rakentamisen elpyessä vuosikymmentä väritti ekologisuuden ja hyvän kaupunkiympäristön korostaminen sekä teollisuusalueiden muuttaminen asuinalueiksi. Uutta maailmaa rakennettiin sekä kotimaassa että maailmankaupassa. Lopulta laman syvästä kuopasta nousikin eurooppalainen, 15 vuoden kasvutarina.

SuomenMatkassa_1990_Keilaniemi_700x500

Suomi nousi 1990-luvun lamasta uuden teknologian voimalla. Erityisesti Nokian kännykät, mutta myös Koneen hissit ja muu vientivetoinen korkeanteknologian teollisuus valloittivat maailmaa. Merkittävä osa tästä uuden nousun globaalista klusterista sijoittui pääkonttoriensa osalta Espoon Keilaniemeen. Ajan oloja kuvaa se, että kuvan Nesteen torniksi rakennettu ja Fortumin pääkonttoriksi muuttunut tornitalo toimii seuraavaksi asuinkäytössä. Kuva: MR-Studio Oy / Mainosruusu Oy, Keravan museo

SuomenMatkassa_1990_Pikku-Huopalahti_700x500

Osana kaupunkikehitystä entisiä teollisuusalueita muutettiin asuinalueiksi. Esimerkiksi Pikku Huopalahtea, jossa ennen asuntoja oli muun muassa romuttamoja, autokorjaamoja ja vanhojen tavaroiden kauppoja, kutsuttiin nimellä ”Romu-Stocka”. Nyt merenlahtea kiertää viihtyisä asuinalue.

SuomenMatkassa_1990_SuomenPankki_700x500

Kasinotalouden kovasta vauhdista seurasi pankkikriisi. Yritysten konkurssit johtivat tappioihin markkinoiden vapautumisen johdettua riskien kasvuun. Äkkipysähdyksen tultua Suomen Pankki oli keskeinen toimija kriisinhoidossa. Kuva: Kajantie Arvo, Helsingin kaupunginmuseo

SuomenMatkassa_1990_Kiasma_700x500

Uuden ajan heijasteena rakennettiin myös kokonaan uutta. Suomalaista taide- ja kulttuurielämää rikasti Nykytaiteen museo Kiasman valmistuminen. Rakennus itsessään on nähtävyys ja eduskunnan, rautatieaseman ja muun historiallisen keskustan yhteydessä aivan omanlaisensa. Kuva: Tirri Matti, Museovirasto – Musketti

dokumentti-ikoni_78x100Tulosta sisältö: Suomen matkassa – 1990-luku

Siirry edelliselle vuosikymmenelle! 1980-luku: nousua ennen pohjakosketusta

Siirry seuraavalle vuosikymmenelle! 2000-luku: notkeaan moderniin

1910-luku: maailmanpalo ja itsenäistyminen

1910-luvulla maailma paloi. Ensimmäinen maailmansota riehui, mikä vaikutti merkittävästi myös Suomen asemaan. Maa itsenäistyi Venäjän vallasta vuonna 1917, eduskunnan päättäessä asiasta sittemmin puretussa Heimolan talossa. Suomi alkoi muuttua ja kasvavat kaupungit vetivät väkeä puoleensa.

1920-luku: iloa ja modernisaatiota

1920-luvulla alkoi kansallinen eheytyminen ensimmäisen maailmansodan, Venäjän vallankumouksen ja kansakunnan väkivaltaisen sisäisen välienselvittelyn jälkeen. Raskaan vuosikymmenen jälkeen ilo palasi arkeen ja talouskin nousi korkeasuhdanteeseen.

1930-luku: ääri-ilmiöiden aika

1930-luvun Suomi oli vielä maatalousyhteiskunta, vaikka kaupungit kasvoivat. Maailmanlaajuinen lama sai ääriliikkeet voimistumaan, ja kansallinen ilmapiiri oli kireä ja levoton. Rakentaminen muuttui. Alvar Aalto edusti usealla tältä vuosikymmeneltä historiaan jääneellä rakennuksella funktionalismin tyylisuuntaa.

1940-luku: sodasta rauhaan

Suomi oli sotatilassa lähes seitsemän ensimmäistä vuotta 1940-luvulla. Kivestä rakennettu valtakunnan itärajaa myötäillyt Salpalinja torjui hyökkääjää. Toisen maailmansodan jälkeen jälleenrakentamisen tarve oli valtava. Suomeen perustettiin 100 000 uutta pientilaa ja rakennettiin 75 000 asuintaloa.

1950-luku: uusi alku ja kansainvälistä huomiota

1950-luku oli Suomelle uuden alun ja kehityksen aikaa. Toisen maailmansodan runtelema maa alkoi vauhdikkaasti teollistua. Vuosikymmenen alussa maa isännöi kesäolympialaiset, joiden myötä tutustuimme muun muassa Coca-Colaan.

1960-luku: murrosten muovaamana

1960-luku muutti Suomea pysyvästi. Murrosvuodet olivat näyttämönä sukupolvikapinalle, jonka ikoninen kotimainen ilmentymä oli Vanhan ylioppilastalon valtaus. Teollistuvan maan sisäinen muuttoliike toi valtavan määrän uusia asukkaita etelän kasvukeskuksiin, mikä asetti uudenlaisia vaatimuksia asuntorakentamiselle.

1970-luku: kehityksen kaaria

1970-luku oli Suomessa kehityksen kyllästämä. Edeltävän vuosikymmenen radikalismia seurasivat ilmapiiriltään rauhallisemmat, mutta samalla tapahtumien täyteiset vuodet.

1980-luku: nousua ennen pohjakosketusta

1980-luku oli Suomessa vahvaa nousukautta, vaikka globaalisti talouskasvu jäi jälkeen aiemmista vuosikymmenistä. Teknologiset edistysaskeleet muun muassa kotitietokoneen ja matkapuhelimen muodossa saivat talouspolitiikassa vastinparikseen voimakkaan deregulaation eli markkinoiden vapauttamisen.

1990-luku: uuteen maailmaan

Neuvostoliiton hajoaminen 1990-luvun alussa vaikutti Suomeen niin politiikassa kuin taloudessakin. Rakentamisen elpyessä vuosikymmentä väritti ekologisuuden ja hyvän kaupunkiympäristön korostaminen sekä teollisuusalueiden muuttaminen asuinalueiksi.

2000-luku: notkeaan moderniin

Vuosituhannen vaihteen Suomessa väestö keskittyi etelään, erityisesti pääkaupunkiseudulle ja rakentaminen korostui. Asumiseen ja rakennuksiin aika toi monimuotoisuutta ja värejä. Asuntojen pohjakaavat väljentyivät ja parvekkeet laajenivat.

2010-luku: kestävää koetellaan

2010-luku on laittanut kestävyyden monella tapaa koetukselle. Globaalisti ilmastoasiat ovat nousseet ennennäkemättömällä tavalla agendalle johtaen Pariisin sopimukseen. Ympäristönäkökohdat ovat korostuneet myös kotimaisissa valinnoissa.

Testaa tietosi: Suomen matkassa -visa

Suomen matkassa -kampanjan innoittamana kokosimme leikkimielisen visan, jossa voit ennen tai jälkeen juhlajulkaisuumme tutustumista testata suomalaisten kivirakennusten historiaosaamisesi vuosikymmen kerrallaan. Hyvää joulua ja iloista uutta vuotta jouluvisan myötä!