1980-luku: nousua ennen pohjakosketusta

1980-luku oli Suomessa vahvaa nousukautta, vaikka globaalisti talouskasvu jäi jälkeen aiemmista vuosikymmenistä. Teknologiset edistysaskeleet muun muassa kotitietokoneen ja matkapuhelimen muodossa saivat talouspolitiikassa vastinparikseen voimakkaan deregulaation eli markkinoiden vapauttamisen.

Mediassa MTV:n uutiset syntyivät markkinoiden vapauttamisesta. Muutoksia tapahtui myös politiikassa, kun Urho Kekkosen pitkä kausi presidenttinä tuli päätökseensä.

Myös asuntojen rahoitusmarkkinat vapautuivat ja pankit alkoivat suorastaan tyrkyttää lainoja. Kuluttajasta tuli kuningas lähes yhdessä yössä. Vuosikymmenen loppua kohden nousukauden vire muuttui pankkien ja ylikuumentuvan talouden ajaksi. Asuntojen hinnat nousivat 1980-luvun lopulla kaikilla mittareilla mitattuna ennätyskorkealle ennustaen tulevaa hintakuplaa.

SuomenMatkassa_1980_Tamminiemi_700x500px

Päätoimittaja Amos Andersonin vuonna 1940 valtiolle lahjoittama Tamminiemen huvila toimi kolmen presidentin virka-asuntona. Tamminiemestä muodostui erityisesti presidentti Kekkosen 25-vuotisen kauden aikana vallan symboli, jonka saunassa tehtiin päätöksiä ja jossa laadittiin myllykirjeitä. Presidentti Kekkosen kuoleman jälkeen paikka avattiin museona joulukuussa 1987. Kuva: Syrjänen Timo, Museovirasto – Musketti

SuomenMatkassa_1980_Pollolaakso_700x500px

MTV:n toimitilat Helsingin Pasilassa tunnetaan Pöllölaaksona. 1980-luvulla MTV:n uutiset aloittivat deregulaation myötä toimintansa ja televisiossa alkoi kuuluisa uutiskilpailu. Kuva: Hakli Kari, Helsingin kaupunginmuseo

SuomenMatkassa_1980_Hervanta_700x500px

Rakentamisessa vahvistuivat kansalaisten lisääntyneeseen vapaa-ajan viettoon liittyneet tarpeet. Vuosikymmenelle ominaisena ilmiönä voidaan pitää Hervannan liike- ja julkisten palveluiden kompleksia, johon sisältyivät toiminta- ja vapaa-ajankeskus seurakuntatiloineen. Kuva: MV/RHO, Jari Heiskanen

SuomenMatkassa1980_KatajanokanAsuinalue_700x500px

Lähiöistä palattiin rakentamaan kaupunkien keskusta-alueille. Kuvassa Vironniemen päiväkodin lapsia ja aikuisia tutustumassa uuteen Katajanokan asuinalueeseen. Kuva: Rista Eeva, Helsingin kaupunginmuseo

dokumentti-ikoni_78x100Tulosta sisältö: Suomen matkassa 1980-luku

Siirry edelliselle vuosikymmenelle! 1970-luku: kehityksen kaaria

Siirry seuraavalle vuosikymmenelle! 1990-luku: uuteen maailmaan

1910-luku: maailmanpalo ja itsenäistyminen

1910-luvulla maailma paloi. Ensimmäinen maailmansota riehui, mikä vaikutti merkittävästi myös Suomen asemaan. Maa itsenäistyi Venäjän vallasta vuonna 1917, eduskunnan päättäessä asiasta sittemmin puretussa Heimolan talossa. Suomi alkoi muuttua ja kasvavat kaupungit vetivät väkeä puoleensa.

1920-luku: iloa ja modernisaatiota

1920-luvulla alkoi kansallinen eheytyminen ensimmäisen maailmansodan, Venäjän vallankumouksen ja kansakunnan väkivaltaisen sisäisen välienselvittelyn jälkeen. Raskaan vuosikymmenen jälkeen ilo palasi arkeen ja talouskin nousi korkeasuhdanteeseen.

1930-luku: ääri-ilmiöiden aika

1930-luvun Suomi oli vielä maatalousyhteiskunta, vaikka kaupungit kasvoivat. Maailmanlaajuinen lama sai ääriliikkeet voimistumaan, ja kansallinen ilmapiiri oli kireä ja levoton. Rakentaminen muuttui. Alvar Aalto edusti usealla tältä vuosikymmeneltä historiaan jääneellä rakennuksella funktionalismin tyylisuuntaa.

1940-luku: sodasta rauhaan

Suomi oli sotatilassa lähes seitsemän ensimmäistä vuotta 1940-luvulla. Kivestä rakennettu valtakunnan itärajaa myötäillyt Salpalinja torjui hyökkääjää. Toisen maailmansodan jälkeen jälleenrakentamisen tarve oli valtava. Suomeen perustettiin 100 000 uutta pientilaa ja rakennettiin 75 000 asuintaloa.

1950-luku: uusi alku ja kansainvälistä huomiota

1950-luku oli Suomelle uuden alun ja kehityksen aikaa. Toisen maailmansodan runtelema maa alkoi vauhdikkaasti teollistua. Vuosikymmenen alussa maa isännöi kesäolympialaiset, joiden myötä tutustuimme muun muassa Coca-Colaan.

1960-luku: murrosten muovaamana

1960-luku muutti Suomea pysyvästi. Murrosvuodet olivat näyttämönä sukupolvikapinalle, jonka ikoninen kotimainen ilmentymä oli Vanhan ylioppilastalon valtaus. Teollistuvan maan sisäinen muuttoliike toi valtavan määrän uusia asukkaita etelän kasvukeskuksiin, mikä asetti uudenlaisia vaatimuksia asuntorakentamiselle.

1970-luku: kehityksen kaaria

1970-luku oli Suomessa kehityksen kyllästämä. Edeltävän vuosikymmenen radikalismia seurasivat ilmapiiriltään rauhallisemmat, mutta samalla tapahtumien täyteiset vuodet.

1980-luku: nousua ennen pohjakosketusta

1980-luku oli Suomessa vahvaa nousukautta, vaikka globaalisti talouskasvu jäi jälkeen aiemmista vuosikymmenistä. Teknologiset edistysaskeleet muun muassa kotitietokoneen ja matkapuhelimen muodossa saivat talouspolitiikassa vastinparikseen voimakkaan deregulaation eli markkinoiden vapauttamisen.

1990-luku: uuteen maailmaan

Neuvostoliiton hajoaminen 1990-luvun alussa vaikutti Suomeen niin politiikassa kuin taloudessakin. Rakentamisen elpyessä vuosikymmentä väritti ekologisuuden ja hyvän kaupunkiympäristön korostaminen sekä teollisuusalueiden muuttaminen asuinalueiksi.

2000-luku: notkeaan moderniin

Vuosituhannen vaihteen Suomessa väestö keskittyi etelään, erityisesti pääkaupunkiseudulle ja rakentaminen korostui. Asumiseen ja rakennuksiin aika toi monimuotoisuutta ja värejä. Asuntojen pohjakaavat väljentyivät ja parvekkeet laajenivat.

2010-luku: kestävää koetellaan

2010-luku on laittanut kestävyyden monella tapaa koetukselle. Globaalisti ilmastoasiat ovat nousseet ennennäkemättömällä tavalla agendalle johtaen Pariisin sopimukseen. Ympäristönäkökohdat ovat korostuneet myös kotimaisissa valinnoissa.

Testaa tietosi: Suomen matkassa -visa

Suomen matkassa -kampanjan innoittamana kokosimme leikkimielisen visan, jossa voit ennen tai jälkeen juhlajulkaisuumme tutustumista testata suomalaisten kivirakennusten historiaosaamisesi vuosikymmen kerrallaan. Hyvää joulua ja iloista uutta vuotta jouluvisan myötä!