1950-luku: uusi alku ja kansainvälistä huomiota

1950-luku: uusi alku ja kansainvälistä huomiota

1950-luku oli Suomelle uuden alun ja kehityksen aikaa. Toisen maailmansodan runtelema maa alkoi vauhdikkaasti teollistua. Vuosikymmenen alussa maa isännöi kesäolympialaiset, joiden myötä tutustuimme muun muassa Coca-Colaan.

Suomalaisiin rakennuksiin vuosikymmen jätti kaikkien tuntemat jälkensä: sodanjälkeiseen asuntopulaan vastattiin muun muassa rintamamiestaloilla, olympiastadion puolestaan toimii edelleen kansaa yhdistävien urheilujuhlien näyttämönä ja vuoden 1940 kisoja varten rakentamaan aloitettua Olympiakylää asutetaan tänä päivänäkin.

Kaupunkien rakentaminen käynnistyi vauhdilla oikeastaan vasta 1950-luvulla, jolloin kaupunkien väestömäärä alkoi kasvaa voimakkaasti. Pohjois-Suomessa teollistumisen kiihdytysvaihe näkyy teollisuus- ja voimalaitoksina. Vuosikymmen oli Suomelle murroskausi sekä elinkeinorakenteiden muutoksessa että kansainvälistymisessä.

olympiastadion_700x500

Helsingin Taka-Töölössä sijaitseva olympiastadion valmistui jo vuonna 1938, mutta maailmansodan vuoksi toimi kisapaikkana vasta 1952. Kuva: Volker von Bonin.

olympiakyla_700x500

Olympiakylä Helsingin Käpylän kaupunginosassa. Paikka on edelleen hyvin pidetty asuinalue. Kuva: N. E. Wickberg, Helsingin kaupunginmuseo.

pirttikosken_voimalaitos_700x500

Pirttikosken tunnelivoimalaitos valmistui Rovaniemelle vuonna 1959. Se louhittiin kallion sisään, jotta saatiin tarpeeksi putousta. Suuret rakennukset koneistoineen toimivat kauko-ohjattuina Rovaniemeltä käsin. Kuva: Johanna Forsius.

saynatsalon_kunnantalo_700x500

Alvar Aallon suunnittelema ja vuonna 1952 valmistunut Säynätsalon kunnantalo on monitoimirakennus, jossa on ollut niin kunnanhallintoa, kirjasto kuin myös asuntoja, liiketiloja ja vierashuoneita. Kokonaistaideteoksen viimeistelevät juuri tähän rakennukseen tarkoitetut huonekalut. Kuva: Pekka Kyytinen, Museovirasto – Musketti.

dokumentti-ikoni_78x100Tulosta sisältö:
1950-luku: uusi alku ja kansainvälistä huomiota

Siirry edelliselle vuosikymmenelle! 1940-luku: sodasta rauhaan 

Siirry seuraavalle vuosikymmenelle! 1960-luku: murrosten muovaamana