1970-luku: kehityksen kaaria

1970-luku oli Suomessa kehityksen kyllästämä. Edeltävän vuosikymmenen radikalismia seurasivat ilmapiiriltään rauhallisemmat, mutta samalla tapahtumien täyteiset vuodet.

Vuosikymmen tarjosi suuria ilmiöitä ja edistysaskeleita, jotka toivat maalle kansainvälistäkin huomiota. Kaupungistuminen jatkui ja suurempien kaupunkien lähiöitä rakennettiin vauhdilla. Huippuvuonna 1974 valmistui peräti 46 200 kerrostaloasuntoa. 1970-luvulla kolme neljäsosaa pääkaupunkiseudun uudisrakentamisesta tapahtui lähiöissä, muissa kaupungeissa lähes puolet.

Yhteiskunnan ja talouden saralla yhteisymmärrystä rakennettiin monessa yhteydessä. Helsingin Finlandia-talo toimi näyttämönä suurelle kansainväliselle ETYK-kokoukselle. Korpilammella puolestaan kotimaiset vaikuttajapiirit kokoontuivat rakentamaan talouspolitiikan konsensusta. EEC-vapaakauppasopimus tuki taloudellista kehitystä. Pitkälle tulevaisuuteen kurkotti erityisesti peruskoulu-uudistus, joka alkoi Lapista ja tuotiin vaiheittain koko maahan.

SuomenMatkassa1970_PihlajistonAlaaste

Kaikille lapsille yhteisen peruskoulun taannut uudistus käynnistyi vuonna 1972 Lapista. Pohjoisesta se tuotiin vaiheittain etelään siten, että vuonna 1977 Espoo, Kauniainen, Vantaa sekä kuvan Pihlajiston ala-asteen kotikaupunki Helsinki viimeisinä kaupunkeina liittyivät uuteen peruskoulujärjestelmään. Kuva: Stefan Bremer, Helsingin kaupunginmuseo

SuomenMatkassa1970_Hervanta

Voimakas kaupungistuminen näkyi kaupunkeihin syntyvinä suurinakin lähiöinä. Hervanta Tampereella on lähiöiden kulta-ajan heijastuma. Kuva: Museokeskus Vapriikki

SuomenMatkassa1970_Korpilampiseminaari

Yhteiskuntapolitiikan kohokohta oli vuoden 1977 Korpilampi-seminaari. Elvytystä pohtimaan kutsuttu seminaari synnytti yhteiseen puhuntaan termin ”konsensus”. Kuva: Hotelli Korpilampi

SuomenMatkassa1970_Finlandiatalo

Vuonna 1975 maailman katseet olivat Helsingissä ETYK:in huippukokouksessa. Finlandia-talossa huipentunutta työtä on kuvattu ”Helsingin hengellä” ja liennytyksellä. Kuva: Kanerva Teuvo, Museovirasto – Musketti

 

dokumentti-ikoni_78x100Tulosta sisältö: Suomen matkassa 1970-luku

Siirry edelliselle vuosikymmenelle! 1960-luku: murrosten muovaamana

Siirry seuraavalle vuosikymmenelle! 1980-luku: nousua ennen pohjakosketusta

1910-luku: maailmanpalo ja itsenäistyminen

1910-luvulla maailma paloi. Ensimmäinen maailmansota riehui, mikä vaikutti merkittävästi myös Suomen asemaan. Maa itsenäistyi Venäjän vallasta vuonna 1917, eduskunnan päättäessä asiasta sittemmin puretussa Heimolan talossa. Suomi alkoi muuttua ja kasvavat kaupungit vetivät väkeä puoleensa.

1920-luku: iloa ja modernisaatiota

1920-luvulla alkoi kansallinen eheytyminen ensimmäisen maailmansodan, Venäjän vallankumouksen ja kansakunnan väkivaltaisen sisäisen välienselvittelyn jälkeen. Raskaan vuosikymmenen jälkeen ilo palasi arkeen ja talouskin nousi korkeasuhdanteeseen.

1930-luku: ääri-ilmiöiden aika

1930-luvun Suomi oli vielä maatalousyhteiskunta, vaikka kaupungit kasvoivat. Maailmanlaajuinen lama sai ääriliikkeet voimistumaan, ja kansallinen ilmapiiri oli kireä ja levoton. Rakentaminen muuttui. Alvar Aalto edusti usealla tältä vuosikymmeneltä historiaan jääneellä rakennuksella funktionalismin tyylisuuntaa.

1940-luku: sodasta rauhaan

Suomi oli sotatilassa lähes seitsemän ensimmäistä vuotta 1940-luvulla. Kivestä rakennettu valtakunnan itärajaa myötäillyt Salpalinja torjui hyökkääjää. Toisen maailmansodan jälkeen jälleenrakentamisen tarve oli valtava. Suomeen perustettiin 100 000 uutta pientilaa ja rakennettiin 75 000 asuintaloa.

1950-luku: uusi alku ja kansainvälistä huomiota

1950-luku oli Suomelle uuden alun ja kehityksen aikaa. Toisen maailmansodan runtelema maa alkoi vauhdikkaasti teollistua. Vuosikymmenen alussa maa isännöi kesäolympialaiset, joiden myötä tutustuimme muun muassa Coca-Colaan.

1960-luku: murrosten muovaamana

1960-luku muutti Suomea pysyvästi. Murrosvuodet olivat näyttämönä sukupolvikapinalle, jonka ikoninen kotimainen ilmentymä oli Vanhan ylioppilastalon valtaus. Teollistuvan maan sisäinen muuttoliike toi valtavan määrän uusia asukkaita etelän kasvukeskuksiin, mikä asetti uudenlaisia vaatimuksia asuntorakentamiselle.

1970-luku: kehityksen kaaria

1970-luku oli Suomessa kehityksen kyllästämä. Edeltävän vuosikymmenen radikalismia seurasivat ilmapiiriltään rauhallisemmat, mutta samalla tapahtumien täyteiset vuodet.

1980-luku: nousua ennen pohjakosketusta

1980-luku oli Suomessa vahvaa nousukautta, vaikka globaalisti talouskasvu jäi jälkeen aiemmista vuosikymmenistä. Teknologiset edistysaskeleet muun muassa kotitietokoneen ja matkapuhelimen muodossa saivat talouspolitiikassa vastinparikseen voimakkaan deregulaation eli markkinoiden vapauttamisen.

1990-luku: uuteen maailmaan

Neuvostoliiton hajoaminen 1990-luvun alussa vaikutti Suomeen niin politiikassa kuin taloudessakin. Rakentamisen elpyessä vuosikymmentä väritti ekologisuuden ja hyvän kaupunkiympäristön korostaminen sekä teollisuusalueiden muuttaminen asuinalueiksi.

2000-luku: notkeaan moderniin

Vuosituhannen vaihteen Suomessa väestö keskittyi etelään, erityisesti pääkaupunkiseudulle ja rakentaminen korostui. Asumiseen ja rakennuksiin aika toi monimuotoisuutta ja värejä. Asuntojen pohjakaavat väljentyivät ja parvekkeet laajenivat.

2010-luku: kestävää koetellaan

2010-luku on laittanut kestävyyden monella tapaa koetukselle. Globaalisti ilmastoasiat ovat nousseet ennennäkemättömällä tavalla agendalle johtaen Pariisin sopimukseen. Ympäristönäkökohdat ovat korostuneet myös kotimaisissa valinnoissa.

Testaa tietosi: Suomen matkassa -visa

Suomen matkassa -kampanjan innoittamana kokosimme leikkimielisen visan, jossa voit ennen tai jälkeen juhlajulkaisuumme tutustumista testata suomalaisten kivirakennusten historiaosaamisesi vuosikymmen kerrallaan. Hyvää joulua ja iloista uutta vuotta jouluvisan myötä!