Eduskuntatyö: Miten vaikutat rakentamiseen omassa roolissasi?
Eduskunta päättää lainsäädännöstä hallituksen tekemien esitysten pohjalta. Vaaleilla valitut kansanedustajat jakautuvat eduskunnassa sektorivaliokuntiin, joissa kuhunkin aiheeseen perehdytään syvällisemmin. Rakentamisen kysymykset ovat usein esillä esimerkiksi ympäristövaliokunnassa. Kansanedustajana käsittelet todennäköisesti runsaasti rakentamiseen liittyviä ehdotuksia toimikautesi aikana.
Maankäytössä ja rakentamisessa tärkein ohjauskeino on maankäyttö- ja rakennuslaki. Se koskee alueiden käyttöä, suunnittelua ja rakentamista. Tarkemmat säännökset alueiden käytöstä ja rakentamisesta sisältyvät maankäyttö-ja rakennusasetukseen sekä ympäristöministeriön asetuksiin.
Alta sinulle avautuu tietopaketti, joka on käytettävissäsi myös, kun päästöjä vähennetään. Toivotammekin sinulle antoisaa lukemista ja vastaamme mielellämme heränneisiin kysymyksiin.
>Kivi on ympäristöystävällinen materiaali
Viisas rakentaminen on aina kokonaisuus. Täältä löydät tietoa ja tutkimuksia niistä ominaisuuksista, jotka tekevät kivestä ympäristöystävällisen ja taloudellisen rakennusmateriaalin
- Rakentamisen hiilijalanjälki
- Elinkaariajattelu
- Kiertotalous
>Kotimainen kivi työllistää
Kivirakentaminen työllistää tuhansia suomalaisia. Tästä osiosta löydät tietoa miten ja missä ala työllistää.
- Työllisyys
- Aluetalous
>Kivirakennus on kestävä
Kestävä rakentaminen on ennen kaikkea vastuullisuutta. Kun rakentamisen vaikutuksia arvioidaan, on tärkeää ottaa huomioon rakennusten koko elinkaari.
- Rakennetun ympäristön ohjaaminen
- Vastuullisuus
- Elinkaari
>Reilu kilpailu
Yritykset toimivat parhaiten kilpaillessaan reilusti keskenään. Materiaalineutraali säädösten valmistelu onkin ollut koko rakennusalalle keskeinen asia jo pitkään.
- Lainsäädäntö
- Kaavoitus
- Rakentamisen sääntely
>Puhdas sisäilma ja hyvinvointi
Hyvä tila on tarkoituksenmukainen, turvallinen ja viihtyisä. Rakenteet suunnitellaan ja tehdään niin tiiviiksi, että niiden läpi ei kulkeudu epäpuhtauksia sisäilmaan. Hyvä sisäilma on tärkeä hyvän elämän perustekijä.
- Hyvä sisäilma