Kivirakennus on kestävä

kivirak_ikoni_talot-01Kestävä rakentaminen on ennen kaikkea vastuullisuutta. Kun rakentamisen vaikutuksia arvioidaan, on tärkeää ottaa huomioon rakennusten koko elinkaari. Ympäristöominaisuuksien osoittamiseen ovat olemassa läpinäkyvät, eurooppalaisiin standardeihin perustuvat menetelmät.

Pelkän rakentamisen aiheuttamien vaikutusten sijaan tulisi siis miettiä kokonaisuutta. Miten kauan rakennusmateriaalit kestävät käytössä, miten paljon rakennus vaatii huoltoa elinkaarensa aikana, täyttääkö rakennus sille asetut vaatimukset vielä vuosienkin jälkeen ja muuntuuko se tarvittaessa uuteen käyttötarpeeseen? On hyvä muistaa, että lähestyttäessä nollaenergiarakentamista, syntyy noin 70 prosenttia rakentamisen ympäristökuormista kuitenkin rakennuksen käytön aikana.

Rakentamisvaiheessa ei kannata tehdä lyhytnäköisiä valintoja. Kestävien ympäristöpäätösten tarkasteluväli on vuosikymmeniä. Rakennusten muuntojoustavuus uuteen käyttötarkoitukseen on arvokas ominaisuus, sillä se pidentää rakennuksen käyttöikää elinympäristömme muuttuvissa tarpeissa.

Mitä on kivirakentaminen?

Kivi ja savi ovat ikiaikaisia luonnonmateriaaleja, joita ihminen on hyödyntänyt vuosituhansien ajan. Kiviainespohjaisia rakennusmateriaaleja ovat mm. betoni, tiilet, harkot, kevytsora sekä erityyppiset laasti- ja rappaustuotteet.

Kivi on ympäristöystävällinen materiaali

Viisas rakentaminen on aina kokonaisuus. Tästä osiosta löydät tietoa ja tutkimuksia niistä ominaisuuksista, jotka tekevät kivestä ympäristöystävällisen ja taloudellisen rakennusmateriaalin.

Reilu kilpailu

Yritykset toimivat parhaiten kilpaillessaan reilusti keskenään. Lue täältä, miksi materiaalineutraali säädösten valmistelu on ollut koko rakennusalalle keskeinen asia jo pitkään.

Kivirakennus on kestävä

Kestävä rakentaminen on ennen kaikkea vastuullisuutta. Täältä löydät tietoa siitä, mitä pitää huomioida, kun rakentamisen vaikutuksia arvioidaan.

Kotimainen kivi työllistää

Kivirakentaminen työllistää tuhansia suomalaisia. Tästä osiosta löydät tietoa miten ja missä ala työllistää.

Kivirakenteilla puhdasta sisäilmaa

Sisäilma on tärkeä asia sekä terveyden että viihtyvyyden näkökulmasta. Hyvä sisäilma on tärkeä hyvän elämän perustekijä. Suomessa työikäiset viettävät ajastaan jopa 90% sisätiloissa, pienet lapset ja vanhukset vielä tätäkin enemmän.