1950-luku: uusi alku ja kansainvälistä huomiota
1950-luku oli Suomelle uuden alun ja kehityksen aikaa. Toisen maailmansodan runtelema maa alkoi vauhdikkaasti teollistua. Vuosikymmenen alussa maa isännöi kesäolympialaiset, joiden myötä tutustuimme muun muassa Coca-Colaan.
Suomalaisiin rakennuksiin vuosikymmen jätti kaikkien tuntemat jälkensä: sodanjälkeiseen asuntopulaan vastattiin muun muassa rintamamiestaloilla, olympiastadion puolestaan toimii edelleen kansaa yhdistävien urheilujuhlien näyttämönä ja vuoden 1940 kisoja varten rakentamaan aloitettua Olympiakylää asutetaan tänä päivänäkin.
Kaupunkien rakentaminen käynnistyi vauhdilla oikeastaan vasta 1950-luvulla, jolloin kaupunkien väestömäärä alkoi kasvaa voimakkaasti. Pohjois-Suomessa teollistumisen kiihdytysvaihe näkyy teollisuus- ja voimalaitoksina. Vuosikymmen oli Suomelle murroskausi sekä elinkeinorakenteiden muutoksessa että kansainvälistymisessä.
Helsingin Taka-Töölössä sijaitseva olympiastadion valmistui jo vuonna 1938, mutta maailmansodan vuoksi toimi kisapaikkana vasta 1952. Kuva: Volker von Bonin.
Olympiakylä Helsingin Käpylän kaupunginosassa. Paikka on edelleen hyvin pidetty asuinalue. Kuva: N. E. Wickberg, Helsingin kaupunginmuseo.
Pirttikosken tunnelivoimalaitos valmistui Rovaniemelle vuonna 1959. Se louhittiin kallion sisään, jotta saatiin tarpeeksi putousta. Suuret rakennukset koneistoineen toimivat kauko-ohjattuina Rovaniemeltä käsin. Kuva: Johanna Forsius.
Alvar Aallon suunnittelema ja vuonna 1952 valmistunut Säynätsalon kunnantalo on monitoimirakennus, jossa on ollut niin kunnanhallintoa, kirjasto kuin myös asuntoja, liiketiloja ja vierashuoneita. Kokonaistaideteoksen viimeistelevät juuri tähän rakennukseen tarkoitetut huonekalut. Kuva: Pekka Kyytinen, Museovirasto – Musketti.
Tulosta sisältö:
1950-luku: uusi alku ja kansainvälistä huomiota
Siirry edelliselle vuosikymmenelle! 1940-luku: sodasta rauhaan
Siirry seuraavalle vuosikymmenelle! 1960-luku: murrosten muovaamana