Betonitehtaan kesäpojasta tuotantopäälliköksi

Ruskon Betoni Etelä Oy:ssä Hollolan betonituotetehtaalla työskentelevä Joel Kärki tuntee tehtaan toiminnot ja tuotteet kuin omat taskunsa. Tehtaan perustamisvuonna 2012 taloon tullut Kärki on vuosien kuluessa edennyt kesätyöntekijästä tuotantopäälliköksi. ”Maalaisjärki sekä into oppia uutta, eivät koskaan ole huono yhdistelmä”, hän tuumii omasta urapolustaan.

Kuka: Joel Kärki
Työ: tuotantopäällikkö, Ruskon Betoni Etelä Oy

Ruskon Betoni Oy on valmisbetonin valmistamiseen ja siihen liittyviin palveluihin keskittynyt kotimainen perheyritys, joka on perustettu Oulussa vuonna 1983. Se toimii Suomessa tytäryhtiöt mukaan luettuna 36:lla paikkakunnalla. Niistä yksi on Hollola, jonne Ruskon Betoni avasi Euroopan nykyaikaisimman betonituotetehtaan kesällä 2012. Tehtaalla valmistetaan muun muassa EK-putkia ja -kaivoja.

Kahdeksan vuotta sitten uutuutta kiiltävän tehtaan portista sisään käveli kysymään töitä Joel Kärki. Oli toukokuinen maanantai ja hän oli palannut vain paria päivää aiemmin Ruotsista oltuaan siellä rakennustöissä 8 kuukautta.

Reipas nuorimies sai kuin saikin työpaikan tehtaan hallilta. Tutuiksi tulivat niin betonikaivot, -putket, laitekaivot ja infraelementit sekä tietenkin kaivojen tekeminen sekä toimet betoniputkien tarkistuslinjalla, raudoituslinjalla sekä timanttiporauskin. Töiden tekemiseen neuvoivat vanhemmat työntekijät, jotka arvostivat kesäpojan maalaisjärkeä ja intoa uusien asioiden tekemiseen. Kesätöiden välissä Kärki aloitti myös insinööriopinnot Lahden ammattikorkeakoulussa. Hallin puolelta hän siirtyi sujuvasti toimiston puolelle vuonna 2016.

”Minulle taisi käydä se klassinen tapaus, että työn imu vei mukanaan ja opinnot venähtivät. Ympäristöinsinöörin paperit sain vasta vuonna 2018. Motivaattorina oli lopulta se, että puuttuvat kurssit oli äkkiä saatava valmiiksi, jotta saatoin saada työssä vaadittavat pätevyydet ja ottaa vastaan tuotantoinsinöörin tehtävät.”

Seuraava askel uuden työnkuvan äärelle tuli vuoden 2020 alussa, kun Kärki aloitti Ruskon Betoni Etelä Oy:n Hollolan betonitehtaan tuotantopäällikkönä.

”Työhöni kuuluu seurata, että tehtaalla kaikki sujuu prosessin mukaan ja olla oikeastaan askeleen edellä siinä, mitä meillä seuraavaksi tapahtuu tai pitäisi tapahtua. Vastuullani ovat meillä myös räätälöitävät ja erikseen rakennettavat tuotteet. Lisäksi varmistan, että tavarantilaukset ovat kunnossa. Tiimiini kuuluu kaksi projektihoitajaa, jotka ottavat asiakkaiden tilauksia vastaan ja pitävät heihin yhteyttä, logistiikkainsinööri, joka hoitaa tuotteet työmaille sekä työnjohtaja, joka vastaa omalta osaltaan hallista. Kaikkiaan toimin esimiehenä noin neljällekymmenelle.”

Kärki arvostaa Ruskon Betonia työnantajana: ”Olemme perheyritys ja se näkyy. Olen saanut kerran puhelunkin aamutuimaan, kun Oulusta omistajamme Martti kyseli kuulumisia ja että miten minulla menee. Se on aitoa välittämistä. Puhumme myös yleisesti Rusko-hengestä, ja se on enemmän kuin vain yhteishenkeä.”

Korona-aika ei Hollolan tehtaalla ole näkynyt. ”Meillä on kaikki hyvin ja pidämme huolta työntekijöistämme. Olen itse ollut koko ajan tehtaalla, näitä hommia ei oikein tee etänä. Töitä on myös riittänyt hyvin ja vuoden aikana olemme palkanneet uusia työntekijöitä taloon.”

Mikä työssäsi on parasta?

Parasta ovat kyllä ehdottomasti ihmiset. On tärkeää, että asioita voidaan ratkoa yhdessä ja toisaalta jutella ihan muistakin kuin työasioista välillä. Työssäni tulee usein eteen melko haastavia hommia ja on hienoa, kun onnistuu niissä. Tähän liittyy sekin, että voin haastaa itseäni ja miettiä erilaisia uusia keinoja, kuinka meillä voidaan parantaa toimintaa tai vaikka säästää kustannuksissa tekemällä homma eri lailla kuin aiemmin.

Mikä työssäsi on haastavinta?

Haastavinta itselleni on ehkä esimiehenä erilaisuuksien johtaminen. Alaisuudessani on kaikkiaan nelisenkymmentä ihmistä ja kaikkien kanssa pitää pystyä hoitamaan asiat hyvin. Toinen tarvitsee enemmän ohjeistusta ja huomiota kuin toinen. Ja toisaalta vaikka tämä aiheuttaa itselle välillä paineita, niin erilaisuuden johtaminen on myös todella palkitsevaa ja opettaa itsellenikin paljon.

Mistä olet työssäsi ylpeä?

Olen todella ylpeä meidän työntekijöistämme. He tekevät työnsä hyvin ja huolella sekä ovat sitoutuneita siihen. Ruskon Betoni Etelä Oy on todella hyvä työnantaja. Tämä on työpaikka, jossa ihmisiä arvostetaan ja olemme ystävällisiä toinen toisillemme.

Kerro jotain, mitä muut eivät välttämättä tiedä sinusta?

Alamme on sellainen, että välillä on todella paljon töitä ja kova meininki. Täytyy tunnustaa, että oikeastaan nautin siitä. Olen rauhallinen luonne ja ajattelen, että tehdään hommia, kun niitä on. En revi pienestä pelihousujani. Nuorempana saattoi kyllä vastaavassa tilanteessa hermo pettää, mutta olen oppinut, ettei meuhkaaminen auta. Vaikeassa tai kiireisessä tilanteessa autetaan muita, että kaikki jaksavat ja voivat antaa oman parhaansa.

Millaista Suomea haluat olla rakentamassa?

Toivon, että tulevaisuuden Suomessa jokainen voisi kokea olevansa tarpeellinen ja arvostettu. Nyky-Suomi on muuttunut jotenkin viime vuosina yllättävänkin ”minäkeskeiseksi”. Ihmisiä kiinnostavat monesti vain omat asiat ja jutut, joita toitotetaan. Voisimme arvostaa toistemme asioita sekä työtä taas enemmän ja ainakin kuunnella muitakin.

Betonitehtaan kesäpojasta tuotantopäälliköksi

Ruskon Betoni Etelä Oy:ssä Hollolan betonituotetehtaalla työskentelevä Joel Kärki tuntee tehtaan toiminnot ja tuotteet kuin oma…