Aamupalaveri raamittaa Finnsementin laatupäällikön työpäivän

Finnsementillä laadunvarmistus on kiinteä osa sementin valmistusprosessia. ”Prosessien eri vaiheissa otettavat useat laadunvalvontanäytteet ja jatkuva laadunohjaus takaavat sen, että sementtimme täyttävät sekä standardien että asiakkaiden niille asettamat tiukat vaatimukset, myhäilee Paraisten tehtaan laatupäällikkö Micaela Westén.

Kuka: Micaela Westén
Työ: laatupäällikkö

Finnsementti Oy:n kaikki rakennussementit ovat CE-merkittyjä. Merkinnän saaminen edellyttää sementtien tuotesertifiointia, jossa arviointilaitos varmentaa sementtien täyttävän standardin SFS-EN 197-1 vaatimukset. Yrityksessä 12 vuotta erilaisissa laatuun liittyvissä tehtävissä työskennellyt Micaela Westén on tyytyväinen siitä, miten yrityksessä suhtaudutaan jatkuvaan parantamiseen.

”Tahtotila sille, että yritetään parantaa jatkuvasti, on viime vuosina vain vahvistunut. Parantamisen kohteina ovat niin laatu, tuotanto, asiakaspalvelu kuin ympäristöasiat. Ympäristöasioihin liittyen saimme juuri palkinnonkin Paraisten kaupungilta ja Vuoden ympäristötekijä -tunnustus ilahduttaa meitä kovasti. Olemme aktiivisesti ja määrätietoisesti tehneet työtä ympäristöystävällisten tuotantomuotojen eteen. Keväällä käyttöön ottamamme uusi tekstiilisuodatin on loistava. Piipusta ei näy enää, onko tehdas käynnissä vai ei, vaikka tuotantomme on tosiaan käynnissä koko ajan”, hän sanoo.

Keväällä tehtaalla tehtiin pieni organisaatiomuutos ja kaikki laboratoriotoiminta kuuluu nyt tuotannolle. ”Testaamme tuotteita koko ajan, jotta kaikki on laadullisesti sitä, mitä pitää olla”, Westén kertoo. Työssään hän vastaa laadusta niin raaka-aineiden, välituotteiden kuin lopputuotteiden osalta.

”Tuotanto pyörii vuorokauden ympäri ja aamulla tarkistan ensimmäisenä, onko yön jäljiltä jotain erityistä. Meillä on joka päivä myös aamukokous tehtaan johtoryhmän kanssa. Silloin katsotaan, miten viimeisin vuorokausi on mennyt ja mitä on meneillään. Se antaa selkeän suunnan kaikkeen päivän tekemiseen ja fokusointiin.”

Koulutukseltaan Micaela Westén on Åbo Akademista valmistunut diplomi-insinööri prosessikemiasta. Finnsementti tuli hänelle yrityksenä tutuksi jo opiskeluaikoina.

”Kesätyöt Finnsementillä antoivat loistavan tuen opintoihin. Se, että pääsi seuraamaan sitä, mitä opiskeli ja lisäksi vielä talviaikana tuuramaan, piti todellakin kiinnostuksen yllä. Sementintekoa kun ei opi kirjoista”, hän huomauttaa ja kannustaa alan opiskelijoita hakemaan sementtitehtaalle kesätöihin. Opintojen jälkeen hän itse aloitti tehtaalla laatuinsinöörinä ja myöhemmin myllyvastaavana. Laatupäällikkönä hän kuuluu nyttemmin tehtaan johtoryhmään.

Micaela Westén asuu Paraisilla aivan tehtaan lähellä. Korona-aikana hän on tehnyt etätöitä kotoa käsin, mutta käynyt tehtaalla lähes päivittäin. Vieraita siellä ei aiempaan poiketen ole kuitenkaan näkynyt. ”Normaalisti meillä käy vierailijoita tasaiseen tahtiin. Nyt ulkopuolisten käynnit ovat minimissä ja huoltomiestenkin käynnit sovitaan tarkasti erikseen”, hän kertoo.

Mikä on työssäsi parasta?

Työni on kiinnostavaa ja sopivasti vaativaa. Tehtaalla meillä on loistava yhteishenki, ja töihin on kiva mennä joka päivä. Meillä on myös turvallinen työpaikka ja luottamus on kova.

Mikä on työssäsi haastavinta?

Haastavinta työssäni on varmastikin kokonaisuuksien näkeminen. Laatuongelmiin liittyvissä tilanteissa ei aina ole suoraviivaisesti selvää, mistä ongelma voi johtua. Pitää hahmottaa kokonaiskuva, jotta asia saadaan ratkaistua parhaalla mahdollisella tavalla kerralla kuntoon. Työni myötä olen huomannut vanhan sanonnan ”mitä enemmän oppii, sitä paremmin ymmärtää, miten vähän tietää” pitävän hyvin paikkansa.

Mistä olet työssäsi ylpeä?

Laatu on aina monimuotoinen kokonaisuus. Se ei ole vain numeroita, vaan myös tunteita. En ole työssäni tyypillinen insinööri. En aja vain numeroita ja tavoitteita, vaan voin reagoida asioihin myös empatian kautta. Olen tyytyväinen myös siitä, että työllemme on vahva kansainvälinen tuki. Kuulumme CRH-konserniin, joka on yksi maailman suurimmista rakennusmateriaaliyrityksistä.

Kerro jotain, mitä muut eivät sinusta välttämättä tiedä

Läheisilleni ja tutuille ei ole uutta, että luonteeltani olen kuin avoin kirja. Työkaverit tietävät kyllä heti, jos minulla on hyvä päivä. Toisaalta minusta taitaa myös huomata, jos on huono päivä.

Millaista Suomea haluat olla rakentamassa?

Toivon Suomeen turvallisuutta ja jatkuvuutta. Jatkuva parantaminen on tärkeää, eikä se koske vain yrityksiä tai tehtaita, vaan koko maata. Turvallisuus on yhtä lailla elinehto kaikilla elämän osa-alueilla niin työelämässä kuin ihmisten yksityiselämässä. Se luo kokonaisvaltaista hyvinvointia.

Aamupalaveri raamittaa Finnsementin laatupäällikön työpäivän

Finnsementillä laadunvarmistus on kiinteä osa sementin valmistusprosessia. ”Prosessien eri vaiheissa otettavat useat laadunvalvo…

Asiakastukipäällikkö neuvoo betoniresepteissä

Finnsementti on tärkeä tekijä suomalaisen betoniteollisuuden kumppanina ja raaka-ainetoimittajana. ”Kehitämme omaa toimitusket…