Asiakastukipäällikkö neuvoo betoniresepteissä
Finnsementti on tärkeä tekijä suomalaisen betoniteollisuuden kumppanina ja raaka-ainetoimittajana. ”Kehitämme omaa toimitusketjuamme, tuotteitamme, valikoimaamme ja palvelujamme jatkuvasti”, iloitsee asiakastukipäällikkönä kolme vuotta yhtiössä työskennellyt Sini Ruokonen.
Kuka: Sini Ruokonen
Työ: asiakastukipäällikkö
Finnsementti on ollut mukana rakentamassa Suomea jo yli 100 vuoden ajan. Se näkyy rakennetussa ympäristössä niin betonisissa rakennuksissa, tunneleissa ja vaikkapa silloissa. Betonin pääraaka-ainetta sementtiä Finnsementti tuottaa Paraisten ja Lappeenrannan tehtaillaan, joiden viereisiltä avolouhoksilta saadaan tarvittava kalkkikivi. Yrityksen valikoimaan kuuluu lisäksi betonin seos- ja lisäaineet sekä kivirouheet.
Asiakastukipäällikkö Sini Ruokosen työpiste on Espoon toimistolla, mutta suurimman osan työajastaan hän viettää asiakkaiden luona ympäri Suomea.
”Keväällä oli muutama kuukausi, että asiakkaat eivät koronan takia ottaneet vastaan ja omasta talostakin oli ohjeistus suosia Teamsin käyttöä. Teknisiä asioita on kuitenkin haastavaa ratkaista etänä. Valokuva betonimassasta ei oikein riitä, vaan pitäisi päästä näkemään, miten betoni käyttäytyy käytännössä. Kesän jälkeen asiakaskäynnit ovat jälleen palanneet työarkeen, toki turvaetäisyyksiä noudattaen ja tarvittaessa käytämme maskeja”, Ruokonen kertoo.
Yksi osa Aalto-yliopistosta rakennusalan diplomi-insinööriksi valmistuneen Ruokosen työstä on auttaa betonitehtaita reseptiteknisissä asioissa.
”Asiakkaalla voi esimerkiksi olla tuotekehitysprojekti uudentyyppisen betonilaadun valmistamisessa tai heidän tehtaalla käyttämänsä kiviainekset voivat muuttua. Tällaisissa tapauksissa teemme asiakkaiden kanssa yhteistyötä ja suunnittelemme uusia reseptejä tai työtapoja.”
Ruokonen on innoissaan siitä, miten Finnsementillä tekeminen ja myös oma työ kehittyy. ”Meillä on esimerkiksi betonin lämmön ja lujuuden laskemiseen suunniteltu ohjelma, joka auttaa selvittämään entistä nopeammin ja varmemmin, mitä erilaiset muutokset resepteissä tai olosuhteissa tarkoittavat betonirakenteen lämmön- tai lujuudenkehityksessä.”
Finnsementille Ruokonen tuli töihin Rudukselta, jossa hän työskenteli kuusi vuotta valmisbetonin parissa laatu- ja kehitystehtävissä.
”Nykyiseen tehtävääni tulin oppiakseni uutta ja siihen työni on vastannut hyvin”, hän summaa.
Mikä on työssäsi parasta?
Parasta on ehdottomasti erilaisten ihmisten ja toimijoiden tapaaminen ja yhteistyö heidän kanssaan. Saan olla todella pätevien ihmisten kanssa tekemisessä – se on inspiroivaa ja samalla oppii jatkuvasti uutta.
Mikä on työssäsi haastavinta?
Matkustan työssäni paljon ja aikataulujen suunnittelu on haastavaa. Suomi on yllättävän pitkä maa ja etäisyydet sen mukaisia. Korona-aika tehosti palaverointia ja Teams toi hyötyjä, mutta ihmisten kohtaaminen kasvotusten on tärkeää.
Mistä olet työssäsi ylpeä?
Olen töissä yrityksessä, jolla on tärkeä rooli hiilidioksidipäästöjen vähentämisessä Suomessa. Sementin valmistuksessa syntyy paljon hiilidioksidia. Lisäksi volyymimme ovat korkeita, joten siten toki päästötkin ovat osaltaan isoja. Tässä piilee kuitenkin myös mahdollisuus. Kun me teemme muutoksia, sillä voidaan todella vaikuttaa. Finnsementti on jo vuosikymmenien ajan tehnyt päästöjen vähentämiseksi paljon töitä. On hienoa, että sille työlle on ollut kiinnostusta ja annettu tunnustusta viime aikoina myös yrityksen ulkopuolella.
Kerro jotain, mitä muut eivät sinusta välttämättä tiedä
Asun kerrostalossa, mutta minulla on oma kasvimaa tai oikeammin viljelypalsta, jossa viljelen vaihtelevalla menestyksellä yrttejä, kukkia, marjoja ja vihanneksia. On ihana olla ulkona ja tehdä käsillä. Sinne kun menee ja rikkaruohoja kitkee, niin ei siinä muuta ajattele. Elämä tuntuu olevan vähän paremmin hallinnassa, kun porkkanarivit ovat suorassa.
Millaista Suomea haluat olla rakentamassa?
Toivon terveellistä ja turvallista Suomea, jossa käydään avointa keskustelua eri toimijoiden kesken. Rakentamisen ketju on pitkä materiaalituotannosta aina rakennuksen ylläpitoon, kunnostukseen ja toisaalta purkuun sekä purkumateriaalien uudelleenkäyttöön asti. Nykyisellään ajatellaan vielä liian paljon vain omaa palaa kakusta. Uskon vahvasti tiiviimpään yhteistyöhön, joka johtaisi luontevasti parempaan ymmärrykseen, tehokkuuteen ja ennen kaikkea rakentamisen laatuun.