Selkeitä linjoja ja harkittuja tilaratkaisuja energiatehokkaassa kivitalossa
Kun opetuksen parissa työskentelevä Leppäahon pariskunta päätti asettua aloilleen Seinäjoelle, tuntui ensimmäisen omakotitalon rakentaminen hyvältä ajatukselta. Aiemmin Maarit ja Henry Leppäahon aikaa veivät työ ja matkustaminen. Pikku hiljaa heistä oli alkanut tuntua, että olisi jo kiva rauhoittua, viettää kotona aikaa ja laittaa pihaa.
Alvar Aallon arkkitehtuuri on puhutellut Leppäahoja jo pitkään ja he ihailivat sitä jo opiskeluaikoinaan Jyväskylässä.
– Pidämme skandinaavisesta yksinkertaisuudesta ja selkeistä linjoista. Niinpä toivoimme omankin talomme tilaratkaisuilta toimivuutta, tarkoituksenmukaisuutta ja tehokkuutta, Henry huomauttaa.
Pariskunta harkitsi eri materiaalivaihtoehtoja, mutta kivitalo alkoi tuntua omimmalta vaihtoehdolta. Tarjoukset Henry pyysi kuudelta talotoimittajalta. Hän kävi tarjouksia huolella läpi vastaavan mestarin ja pääsuunnittelijan kanssa. Leppäahoille oli tärkeää, että heidän taloaan olisi rakentamassa osaava tiimi. Heillä ei ollut itsellä osaamista, eikä aikaakaan ryhtyä taloaan päivätöiden ohessa itse rakentamaan.
Toimiva kokonaisuus A-energiatehokkuusluokassa
Lammi Kivitalon kohdalla kaikki palaset loksahtivat kauniisti paikoilleen. Toimitukseen kuuluivat paitsi harkot, myös muun muassa Lammin ikkunat ja ovet, katto kokonaisuudessaan sekä kontakti urakoitsijaan.
Leppäahot suunnittelivat taloaan yhdessä arkkitehdin kanssa. Jukka Ulvinen hioi suunnitelmia tulevien asukkaiden ehdotusten pohjalta ja Maarit ja Henry saattoivat lähteä rakennuttamaan turvallisin mielin. Suotta eivät Leppäahot rakentajiinsa luottaneet, sillä heidän uusi kotinsa valmistui suorastaan hämmästyttävän nopeasti. Tonttikaupat he tekivät tammikuun alussa 2020 ja rakentamaan päästiin toukokuussa. Valmista olisi pitänyt olla maaliskuussa 2021, mutta käyttöönottotarkastus pidettiinkin kuukautta etuajassa.
Leppäahot toivoivat taloltaan selkeitä, toimivia tiloja. Hyvin suunnitellussa pohjaratkaisussa ei ole mitään turhaa. Avarat oleskelutilat saavat valoa katosta lattiaan ulottuvista ikkunoista ja jatkuvat liukuoven kautta katetulle L:n muotoiselle terassille ja betoniselle patiolle.
Tilan tuntua lisää, että katto ulottuu korkeimmillaan 360 cm:iin ja ikkunoidenkin päällä 270 cm:iin. Makuuhuone, vierashuone ja työhuone sijaitsevat toisella puolella taloa. Turhia neliöitä talosta ei löydy: sen huoneistoala on 132 m2. Talo huokuu selkeitä linjoja ja harkittuja tilaratkaisuja.
Maaritin ja Henryn koti on mukava asua ja energiatehokas. Se sijoittuu A- energiatehokkuusluokkaan ja sen toistaiseksi vielä laskennallinen energiatehokkuuden vertailuluku E on 80. Talo lämpenee maalämmöllä ja siinä on tehokkaalla lämmöntalteenotolla varustettu ilmanvaihtokone. Lisä- ja varalämmönlähteenä talossa on takka.