Mallia Lappeenrannasta: Harkoista rivitaloja opiskelijoille

Skinnarilan kaupunginosa Lappeenrannassa sijaitsee LUT-yliopiston kampuksen naapurissa. Syksyllä 2021 LUT:iin hyväksyttiin 580 uutta tutkinto-opiskelijaa, joista osa opiskelee Lahdessa. Silti Lappeenrannassa on huutava pula laadukkaista opiskelija-asunnoista. Tähän markkinarakoon iski paikallinen Japu-Rakenne Oy. Yhtiö perustajaurakoi Skinnarilaan viisi harkkorakenteista, yksikerroksista rivitaloa, joissa jokaisessa on 12 yksiötä. Ensimmäinen talo valmistui 2020 ja toinen 2021. Rakentaminen myös jatkuu talo kerrallaan. Hyvän kysynnän turvin suunnitelmissa on kolmaskin talo.

Talot on suunniteltu opiskelijoille, mutta konsepti olisi monistettavissa vaikka loma- ja senioriasunnoiksi.

Kustannustehokas ja laadukas harkkorakenne

Skinnarilan rivitalot on tehty harkkorakenteisina: runkorakenne Lakan Eko-380P grafit -harkoilla ja väli-seinät MH-200-muottiharkolla. Harkko valikoitui rakennusmateriaaliksi jo varhain, sillä rakenteesta haluttiin pitkäikäinen ja mahdollisimman huoltovapaa. Harkkorakenteessa myös ääneneristys on hyvin hallinnassa.

Suomessa on tähän mennessä tehty kaksi opiskelija-asuntolaa harkoista ja molemmat sijaitsevat Lappeenrannassa samalla tontilla. Rakennusmateriaalien toimituksista on vastannut Lakka. Yhtiön eri tehtailta on työmaalle toimitettu anturat, muottiharkot, väliseinäharkot, tasoitteet, vesieristeet, pinnoitteet ja rappauslaastit.

– Vastaavia laajoja toimituksia on viime aikoina ollut esimerkiksi kerrostalo Jyväskylään ja paloasema Haminaan. Harkot eivät ole enää vaihtoehto vain perustuksiin, vaan niillä voi toteuttaa lähes koko talon kustannustehokkaasti. Harkko on varmasti erittäin kilpailukykyinen vaihtoehto betonielementeille ja minun näkemykseni mukaan myös puurakentamista edullisempi, kertoo aluepäällikkö Markus Dyster Lakka Rakennustuotteet Oy:stä.

Valmistuneiden 30 neliön kokoisten asuntojen myyntihinta oli 119 000 euroa eli alle 4 000 euroa neliöltä sisältäen parven, saunan ja ulkovaraston. Asuntojen suunnittelussa lähdettiin siitä, mitä opiskelijat todella haluavat asumiseltaan.

Soluasuminen on historiaa. Nyt halutaan asua yksin ja laadukkaasti.  Jokaisessa asunnossa on oma sauna. Se on nykyisin aika luksusta ja yksiö omalla saunalla jopa harvinaisuus.

Harkkorakenteisia opiskelija-asuntoja ova toteuttaneet yhteistyössä Japu-Rakenne Oy ja Insinööritoimisto Malaska Oy. Rakennuttaja on yksityinen taho, ei säätiö tai yleishyödyllinen tuottaja.

Espoon Suviniityn asumisoikeusasunnot ovat aikaa kestävää arkkitehtuuria

Espoon Suviniityn uusi asuinalue näyttää muodostuvan omaleimaiseksi uudeksi asuinalueeksi. Erityisen viehättävä kokonaisuus valmistui …

ARA-palkittuja koteja monenlaiseen tarpeeseen

Asumiseen liittyvät niin kustannukset, asumisen ympäristövaikutukset, terveys, kodin viihtyvyys kuin turvallisuus. Kiviainespohjainen ra…

Mallia Lappeenrannasta: Harkoista rivitaloja opiskelijoille

Skinnarilan kaupunginosa Lappeenrannassa sijaitsee LUT-yliopiston kampuksen naapurissa. Syksyllä 2021 LUT:iin hyväksyttiin 580 uutta tutki…